Volledig scherm
De Grace 1 - nu Adrian Darya-1 - (boven) voor de kust van Gibraltar. © EPA

Iraanse olietanker Grace 1 vertrokken uit Gibraltar

De Iraanse supertanker Grace 1 heeft Gibraltar verlaten. GBC News twitterde dat het schip koers zet naar internationale wateren. Dat doet het onder de nieuwe naam Adrian Darya-1. 

De olietanker zou mogelijk op weg zijn naar de Griekse haven Kalamata. Dat is de bestemming die de bemanning heeft opgegeven in een internationaal volgsysteem.

Gibraltar maakte gisteren bekend de olietanker definitief te laten vertrekken omdat het zegt niet te kunnen ingaan op een bevel van een Amerikaanse federale rechtbank om het schip weer aan de ketting te leggen. Amerikaanse sancties tegen Iran zouden in de Europese Unie niet van toepassing zijn.

Gibraltar legde de Iraanse tanker begin juli aan de ketting. Dat gebeurde omdat het schip ruwe olie zou vervoeren naar Syrië en daarmee Europese sancties zou schenden. Afgelopen donderdag gaf Gibraltar de Grace 1 formeel al weer vrij, nadat Iran garanties had afgegeven dat de olie niet naar Syrië zou gaan.

Washington is boos dat het schip is vrijgegeven. De VS waarschuwen havens, banken en anderen geen zaken te doen met het schip of zijn bemanning op straffe van Amerikaanse sancties.

  1. Nederlandse soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederland­se soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederlandse helikopters hebben vandaag noodgoederen geleverd aan het door orkaan Dorian getroffen eiland Abaco in de Bahama's. Het gaat onder meer om duizend liter water, rijst, shampoo, zeep en andere noodgoederen. Ook wisten ze net op tijd een hoogzwangere vrouw te evacueren. Sinds woensdag zijn de Nederlandse druk bezig met het opruimen van de ravage en het ondersteunen van slachtoffers en hulporganisaties.