Volledig scherm
Kianoush Rostami © EPA

Iraanse olympiër wil gouden medaille veilen voor slachtoffers aardbeving

Veel Iraanse topatleten zijn van plan om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de zware aardbeving in het grensgebied van Irak en Iran. Zo wil olympisch kampioen gewichtheffen Kianoush Rostami zijn gouden medaille laten veilen.

Volledig scherm
Kianoush Rostami won olympisch goud in Rio. © EPA

Rostami won tijdens de afgelopen Zomerspelen in Rio de Janeiro goud. Hij is zeer aangedaan door het leed van zijn landgenoten. ,,Ik zie het als mijn plicht om iets te doen, hoe klein het ook mag zijn'', zei hij vandaag tegen het Iraanse persbureau Tasnim. ,,Ik geef de medaille terug aan het volk.''

Met het geld dat Rostami hoopt te ontvangen, wil hij onder meer financieel  bijdragen aan de wederopbouw. Morgen komen andere lokale sporthelden in het Shiroudi Stadion in Teheran bij elkaar om te overleggen wat zij kunnen doen voor de slachtoffers.

Zwaar

Quote

We hebben twee nachten in de kou doorge­bracht. Waar is de hulp?

Slachtoffer aardbeving

Ondertussen hebben de mensen die de zware aardbeving overleefden het zwaar te stellen. Omdat veel huizen zijn verwoest, zijn zij genoodzaakt in tenten te wonen en dat valt hen zwaar. ,,We hebben honger. We lijden kou. We zijn dakloos en alleen op deze wereld'', zei een huilende vrouw telefonisch tegen Reuters. Mijn huis is nu een stapel modder en gebroken tegels. Ik heb afgelopen nacht in het park geslapen. Het is koud en ik ben bang.''

Ook klagen mensen over de trage hulpverlening na de ramp, waarbij volgens functionarissen 30.000 huizen schade opliepen. Het aantal slachtoffers staat volgens officiële bronnen op ruim 530, al is de verwachting dat het aantal een stuk hoger ligt.

Een man vertelde vanuit Sarpol-e Zahab dat 34 familieleden de ramp niet hebben overleefd. Zij waren samengekomen vanwege een verjaardag toen de beving het gebied trof. ,,Alle familieleden waren aanwezig, ongeveer vijftig mensen. Maar nu zijn ze bijna allemaal dood'', zei hij. ,,We hebben twee nachten in de kou doorgebracht. Waar is de hulp?''

Volledig scherm
De schade is op veel plekken enorm. © EPA

Kampvuren

De Iraanse staatstelevisie toonde beelden van tientallen tenten in Sarpol-e Zahab. Groepen mensen verzamelden zich rond kampvuren om warm te blijven. ,,Het is koud. Mijn kinderen bevriezen. We hebben water en eten maar geen tent. De aardbeving heeft ons niet gedood, maar het koude weer doet dat wel'', zei een vrouw.

De beving deed zich zondagavond voor om 19.18 uur Nederlandse tijd en had volgens de Amerikaanse seismologische dienst USGS een kracht van 7,3. Het epicentrum lag op 32 kilometer van de stad Halabja in Iraaks Koerdistan. De grootste schade deed zich voor in de plaats Darbandikhan, 75 kilometer ten oosten van de stad Sulaimaniya.