Volledig scherm
Een olietanker vaart door de Straat van Hormuz. © REUTERS

‘Iraanse schepen probeerden beslag te leggen op Britse olietanker in de Golf’

Drie gewapende schepen van de Iraanse Revolutionaire Garde hebben gisteren zonder succes geprobeerd om beslag te leggen op een Britse olietanker in de Perzische Golf. Dat meldt CNN dat zich baseert op ‘twee Amerikaanse functionarissen met directe kennis van het incident’.

De tanker British Heritage voer vorige week door de Straat van Hormuz, een strategisch belangrijke doorgangsroute voor olie, binnen toen hij werd benaderd door Iraanse schepen, aldus CNN. De Iraniërs droegen de tanker op om van traject te veranderen en in Iraanse territoriale wateren te stoppen. 

Het Britse marineschip Montrose dat de tanker begeleidde, richtte daarop zijn wapens op de Iraanse boten en beval hen om weg te varen, hetgeen ze vervolgens deden. Het hele voorval werd gefilmd door een Amerikaans vliegtuig. Britse autoriteiten hebben eerder bevestigd dat de Montrose in de regio aanwezig is om een ‘maritieme veiligheidsrol te vervullen’.

,,Wij zijn bezorgd over deze actie en blijven er bij de Iraanse autoriteiten op aandringen de situatie in de regio te de-escaleren”, sprak de Britse regeringswoordvoerder. In juni waren twee tankers in de Golf beschadigd geraakt door nog steeds mysterieuze aanvallen op deze schepen. De Amerikaanse regering houdt Iran verantwoordelijk voor de incidenten, maar Teheran ontkent alle bemoeienis.

Diplomatieke rel

Groot-Brittannië hield vorige week samen met de lokale autoriteiten de Iraanse olietanker Grace 1 tegen in Gibraltar. Er werd beslag op het schip gelegd. Er werd vermoed dat die tanker olie ging leveren in Syrië, wat betekent dat EU-sancties overtreden zouden worden. 

De actie zorgde voor een diplomatieke rel tussen Groot-Brittannië en Iran en Teheran riep onder meer de Britse ambassadeur in Iran op het matje. De Iraanse president Hassan Rohani waarschuwde Londen woensdag ook nog voor de ‘gevolgen’ van de Britse aanwezigheid.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”