Fuad Hussein, hier in gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in 2014
Volledig scherm
Fuad Hussein, hier in gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in 2014 © AP

Irak krijgt toch geen 'Nederlandse' president

Irak heeft geen 'Nederlandse' president gekregen. Fuad Hussein, de 69-jarige kandidaat van de Koerdische Democratische Partij die jarenlang in Nederland woonde, legde het af bij de stemming. 

Die werd gewonnen door zijn concurrent Barham Salih van de andere Koerdische partij PUK. Irak heeft traditioneel een Koerdische president.

Hussein vluchtte in de jaren zeventig via Teheran naar Nederland en keerde pas naar Irak terug na de val van dictator Saddam Hussein in 2003. Behalve dat hij onder meer vloeiend Nederlands spreekt, is hij ook getrouwd met een Nederlandse. 

Hussein is sinds 2005 de rechterhand van Masoud Barzani, een van de machtigste mannen in de Koerdisch-Iraakse regio en daar tot 2017 president. Barzani maakte bezwaar tegen de gang van zaken in het parlement. Hij vindt dat de grootste Koerdische fractie - op dit moment zijn KDP - de president zou moeten leveren. Beide partijen konden daarover geen overeenstemming bereiken.

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.