Volledig scherm
Een buitenlandse IS-verdachte in het Koerdische detentiekamp Al Hol in Noord-Syrië. © AFP

‘Irak wil Europese IS’er berechten in ruil voor miljarden euro's’

Irak zou tienduizenden gevangen genomen IS’ers willen overnemen uit Syrië en hen berechten. In ruil daarvoor wil het land wel miljarden euro's van de Westerse coalitie.

Dat melden het Franse persbureau AFP en de Britse krant The Guardian. Volgens die laatste lopen er al een tijdje gesprekken over dit onderwerp tussen Bagdad en Washington. Irak zou direct 10 miljard dollar willen en daarna nog jaarlijks 1 miljard om de gevangenen over te nemen, te berechten en te onderhouden in de gevangenis.

In Koerdische gevangenissen en detentiekampen in Noord-Syrië zitten momenteel  zeker tienduizend IS’ers (mannen en vrouwen) en hun kinderen vast. Onder hen ook veel Europeanen. Volgens de Nederlandse inlichtingendiensten verblijven er momenteel 40 Nederlandse jihadisten en zeker 65 kinderen. Dat aantal stijgt waarschijnlijk nog. Koerdische strijdkrachten zijn de baas in de kampen en gevangenissen, ze worden daarbij ondersteund door Amerikaanse troepen. De Koerden, die het kalifaat de laatste klap toebrachten, willen de IS’ers niet berechten en hen ook niet eindeloos onderhouden.  Maar de Europese landen willen ‘hun’ IS’ers ook niet terughalen.

Doodstraf

Volgens de Amerikanen lijkt de toestand in de detentiekampen, die de laatste weken meer dan vol zijn gelopen, ‘op een vulkaan'.  Er sterven dagelijks kinderen. De IS’ers in de gevangenissen en kampen vrezen voor een overdracht aan Irak. Dat land heeft de afgelopen jaren namelijk al aan een reeks IS’ers de doodstraf opgelegd.  Onder vrouwen in de kampen gaan ook verhalen ‘dat ze in Irak in de gevangenis zullen worden verkracht'. 

In de gesprekken met de Amerikanen zouden de Irakezen dan ook willen vastleggen dat Europese landen geen bezwaar maken tegen het opleggen van de doodstraf. Ook zouden ze niet willen dat hulpverleners toegang krijgen tot kampen of gevangenissen op Iraaks grondgebied.

 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.