Iran: Aanval ‘schurkenstaat’ VS gaat consequenties hebben

videoDe Iraanse minister Mohammad Javad Zarif van Buitenlandse Zaken heeft de luchtaanval in Irak, waarbij de hoge Iraanse militair generaal Qassem Soleimani is omgekomen, scherp veroordeeld. Hij beschouwt de aanval als een gevaarlijke escalatie en waarschuwt de Verenigde Staten dat die consequenties gaat hebben.

,,Deze Amerikaanse daad van internationaal terrorisme en het vermoorden van generaal Soleimani is extreem gevaarlijk en een onverstandige escalatie”, schreef de minister op Twitter. ,,De Verenigde Staten zijn verantwoordelijk voor alle gevolgen van hun schurkenstaten-terrorisme.”

De Verenigde Staten voerden een drone-aanval uit op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad waarbij minstens acht doden vielen. Naast Soleimani kwam ook de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis om. 

Verzet

Quote

Alle vijanden moeten weten dat de jihad van verzet door zal gaan met dubbele motivatie

ayatollah Ali Khamenei

Het verzet tegen de VS en Israël wordt alleen maar groter door de aanval op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat heeft de geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, vandaag gezegd.,,Alle vijanden moeten weten dat de jihad van verzet door zal gaan met dubbele motivatie en dat een definitieve overwinning wacht voor de strijders van de heilige oorlog”, aldus Khamenei in een verklaring op de Iraanse televisie. 

De Iraanse president Hassan Rohani sloot zich bij de woorden van de geestelijk leider aan. ,,Het martelaarschap van Soleimani maakt Iran nog meer vastbesloten als het gaat om verzet tegen de expansie van de VS en het verdedigen van onze islamitische waarden. Iran, met andere landen in de regio die vrede willen, zal wraak nemen”, aldus de president op televisie.

Israël

Israël heeft zijn leger in verhoogde staat van paraatheid gebracht naar aanleiding van de Amerikaanse aanval op de luchthaven van het Iraakse Baghdad en de dood van een Iraanse generaal. Gevreesd wordt dat Iran via zijn bondgenoten in de regio wraak zal proberen te nemen door Israël te bestoken. Dat land is een trouwe bondgenoot van de VS. Onder andere Hezbollah in het aangrenzende Libanon en de Palestijnse militante groepering Hamas in Gaza worden door Iran gesteund. De Israëlische minister van Defensie riep de chefs van het leger en veiligheidsdiensten bijeen om de situatie te bespreken.

Door de aanval met drones kwamen zeker acht mensen om, onder wie de prominente Iraanse generaal Qassem Soleimani. Het Pentagon heeft laten weten dat president Donald Trump opdracht heeft gegeven voor de aanval.

Escalatie

De leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ziet in de aanval door de VS in Irak een risico voor escalatie. Dat kunnen de VS en de wereld zich niet permitteren, aldus Nancy Pelosi in een verklaring. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft op Twitter een video gepubliceerd, waarop volgens hem Irakezen “dansend op straat” de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani vieren. De generaal kwam om in een Amerikaanse luchtaanval in Bagdad.

Qasem Soleimani.
Volledig scherm
Qasem Soleimani. © EPA

“Irakezen - Irakezen - dansend op straat voor vrijheid, dankbaar dat Generaal Soleimani er niet meer is”, aldus Pompeo in een tweet. Op de video zijn mensen te zien die door een straat lopen en vlaggen met zich mee hebben. Het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigde eerder dat Soleimani was gedood in een aanval nabij de luchthaven van Bagdad op vrijdag. De Verenigde Staten spraken van een ‘defensieve actie’.

De olieprijzen zijn meer dan 4 procent gestegen in Azië na de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani bij een Amerikaanse aanval in Bagdad. De prijs van een vat ruwe olie van de Amerikaanse soort WTI steeg 4,3 procent tot 63,84 dollar. De prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee voor levering in maart, steeg 4,4 procent tot 69,16 dollar.

Bekijk hieronder de woedende reactie van Iraanse leiders:

 1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
  PREMIUM

  ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

  Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

  Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

  In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.