Volledig scherm
Betogers zijn onder andere in Teheran de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering. © AP

Iran blokkeert aantal sociale media om betogingen te stoppen

Iran blokkeert een aantal sociale media en apps om de vele betogingen in het land te stoppen. De staatstelevisie heeft zondag gemeld dat Instagram en de boodschappen-app Telegram zijn geblokkeerd om de orde te bewaren en de veiligheid van de bevolking te verzekeren.

Die media worden onder meer gebruikt door betogers die willen communiceren. Sinds donderdag gaan in verscheidene plaatsen in het land mensen de straat op, vooral om te protesteren tegen de regering. Die wordt gedomineerd door behoudende sjiitische geestelijken. Een hoge politiefunctionaris zei tegen persbureau ILNA dat zaterdag ongeveer tweehonderd betogers zijn opgepakt in hoofdstad Teheran.

Aanleiding voor de protesten vormen prijsstijgingen, corruptieverdenkingen en het uitblijven van economische vooruitgang die de huidige president Hassan Rohani in het vooruitzicht heeft gesteld. 

De Amerikaanse president Donald Trump merkte via Twitter op dat de Iraniërs ,,eindelijk door lijken te krijgen hoe hun geld en welvaart worden gestolen en verspild aan terrorisme''. Trump zei ook dat de VS scherp in de gaten zullen houden of rond de ,,grote demonstraties'' sprake is van mensenrechtenschendingen. Hij kreeg een tik op de vingers van de Iraanse president. Rohani zei volgens persbureau IRNA in een toespraak het voor ,,deze man in Amerika'' die ,,tot zijn kern tegen de Iraanse natie is'' niet gepast is plots mee te leven met het Iraanse volk.

Rohani zei ook dat Iraniërs het recht hebben om te betogen, maar benadrukte dat protesten wel vreedzaam moeten verlopen. ,,Er is een verschil tussen kritiek uiten het plegen van geweld en het beschadigen van openbare eigendommen.''

  1. ‘May waarschuwt Rutte: zonder hulp is brexit-deal ten dode opgeschreven’

    ‘May waarschuwt Rutte: zonder hulp is brexit-deal ten dode opgeschre­ven’

    De Britse premier Theresa May zou Mark Rutte gisteravond hebben gewaarschuwd dat achttien maanden onderhandelen over de brexit voor niets zijn geweest als de andere EU-landen haar nu niet tegemoet komen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. Het privéoverleg, waar ook de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron bij waren, kwam na een paar zeer moeilijke dagen voor May in Brussel.