Volledig scherm
. © Shutterstock

Iran houdt regisseur en theaterbaas aan om danseressen in Shakespeare-stuk

In Iran zijn twee mensen opgepakt in verband met een opvoering van het stuk Een Midzomernachtdroom van Shakespeare. Daarin zijn dansende dames te zien en dat mag niet in het streng islamitische land.

De Iraanse autoriteiten hebben de regisseur van het stuk opgepakt en ook de manager van het theater waar de opvoering plaatsvond, is aangehouden, zo laat een overheidsfunctionaris aan persbureau IRNA weten.

Het duo is gisterenavond opgepakt nadat een trailer van het toneelstuk was verspreid. Op beelden op sociale media is te zien hoe actrices dansen met mannen.

In de islamitische republiek is het echter verboden voor vrouwen om in het openbaar te dansen. De manager en de regisseur kwamen naar verluidt op vrije voeten na borg betaald te hebben.

Dansfilmpjes Meadeh

Volledig scherm
Maedeh Hojabri © Twitter NegarMortazavi

Het is niet voor het eerst dat in Iran mensen worden gearresteerd voor publiekelijk dansen. In juli werden vier aanhoudingen verricht, nadat dansfimpjes op Instagram werden gezet. Een van hen is de 19-jarige Maedeh Hojabri.

Maedeh is op de videobeelden zonder hoofddoek te zien, terwijl ze danst in haar  slaapkamer op Westerse popnummers en Iraanse muziek. De jonge vrouw moest op tv een bekentenis afleggen.

600.000 Instagram-volgers

Volledig scherm
Maedehs video's gingen de hele wereld over. Ze werden bij wijze van protest verdeeld. © Instagram
Volledig scherm
Als steun aan de opgepakte Iraanse danseres maakten vrouwen zelf filmpjes en plaatsten die op Instagram. © Instagram

,,Ik deed het niet om aandacht te trekken'', vertelde Hojabri hoorbaar in tranen. ,,De video's waren slechts voor mijn volgers bedoeld.'' Het Instagram-account van de Iraanse, waar ze zo'n 600.000 volgers had, is sindsdien afgesloten.

Na Maedehs aanhouding gingen haar video's echter de hele wereld over. Deze werden volop gedeeld bij wijze van protest. Andere vrouwen volgden haar voorbeeld en plaatsten als steunbetuiging ook dansvideo's van zichzelf.

In 2014 werd een groep tieners opgepakt, nadat ze een video hadden opgenomen waarin ze zonder hoofddoek dansten op Happy van Pharrell. In het clipje waren ze te zien in huis en op balkon. Die overtreding kwam hen op zweepslagen en voorwaardelijke celstraffen te staan.

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.