Volledig scherm
Het bloggende duo werd vastgehouden in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. © AFP

Iran laat twee na dronevlucht opgepakte Australische reisbloggers vrij

Twee Australische reisbloggers die sinds juli vastzaten in Iran zijn vrijgelaten. Mark Firkin en Jolie King werden opgepakt omdat ze foto's zouden hebben gemaakt in een militair gebied.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne heeft de vrijlating van het bloggende duo bevestigd en zegt dat het goed met hen goed gaat. Ze worden volgens Payne direct teruggehaald naar Australië en daar herenigd met hun familie.

Bloggers King en Firkin, die een relatie met elkaar hebben, waren sinds 2017 bezig met een wereldreis en werden in Iran opgepakt, nadat ze naar verluidt zonder toestemming met een drone hadden gevlogen. Bij het maken van hun reisverslagen zouden ze regelmatig foto’s hebben gemaakt met hun drone.

Beruchte gevangenis

Volledig scherm
Kylie Moore-Gilbert is veroordeeld in Iran en zit nog steeds vast. © EPA

Dagblad The Times meldde eerder dat King en Firkin werden vastgehouden in de beruchte Evin-gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran. Een van hen zou daar te horen hebben gekregen dat ze werd vastgehouden met het oog op een uitwisseling van gevangenen.

Wetenschapper Kylie Moore-Gilbert, die studeerde aan de universiteit van Cambridge en in Australië als docente werkte, zit nog steeds vast in Iran. ,,Zij is veroordeeld en zit nu al lang in de gevangenis”, aldus minister Payne. ,,We accepteren de situatie niet en doen er alles aan haar terug te halen naar Australië.’’

  1. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

    Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

    Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”