Volledig scherm
De Revolutionaire Garde paradeerde vanochtend in Teheran. © AFP

Iran rolt met spierballen én komt met vredesplan

De komst van buitenlandse soldaten in de Golfregio kan de wereldenergievoorziening problemen gaan opleveren. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani gezegd bij een militaire parade in Teheran.

Rohani reageerde op de aankondiging van de Verenigde Staten dat er op beperkte schaal troepenversterkingen naar Saoedi-Arabië zullen worden gestuurd om de olie-installaties daar te beschermen. Volgens de Amerikanen gebeurde dat op verzoek van de Saoedi’s zelf. Rohani zei dat zijn land een leidende rol moest hebben in het waarborgen van de veiligheid in de strategisch zo belangrijke Perzische Golf. ,,Overal waar de Amerikanen of onze vijanden hun gezicht hebben laten zien, is naderhand pijn en ellende ontstaan. Wij schenden niet de grenzen van andere landen en wij zullen niet toestaan dat andere landen onze grenzen schenden”, aldus Rohani

De grote militaire parade van vandaag wordt jaarlijks gehouden in Teheran ter herdenking van het begin de achtjarige oorlog met Irak. Die begon in 1980 toen de Iraakse dictator Saddam Hoessein buurland Iran aanviel. In de vitrine van het Iraanse arsenaal ook het Khordad-3 luchtafweersysteem dat deze zomer een Amerikaanse drone neerhaalde. Ook werden  drones en raketten voor de middellange afstand getoond waarmee Iran verschillende Amerikaanse bases in de regio zou kunnen treffen en ook aartsvijand Israël. 

Propaganda

Op de staatstelevisie werden ook allerlei propagandafilmpjes vertoond met snelle marineboten die schepen in de Straat van Hormuz kunnen aanvallen. Eerder zei de leider van de Revolutionaire Garde, Hossein Salami, dat zijn troepen klaar waren voor een oorlog buiten Iraans grondgebied. Iran investeert ondanks economische problemen door de sancties miljarden in nieuw wapentuig. Volgens de leiders van het land is dat nodig tegen wat buitenlandse agressie wordt genoemd.

Volledig scherm
President Rohani op de tribune met de Iraanse legerleiding. © AFP

Context

Het machtsvertoon valt in een gespannen context. Sinds Donald Trump uit het internationale nucleaire akkoord met Iran stapte (beëindiging van economische sancties in ruil voor een ingekapseld nucleair programma van Iran, red.) zijn de gemoederen hoog opgelopen tussen Iraniërs en Amerikanen. Na het kapen door Iran van olietankers in de Straat van Hormuz en het neerschieten van de Amerikaanse drone reageerde Donald Trump terughoudend voor zijn doen. Vervolgens kwam de drone-aanval op Saoedische olie-installaties. Volgens de Amerikanen zaten de Iraniërs ook daarachter al werd de aanval geclaimd door de Houthi-rebellen in Jemen, die worden gesteund door Iran.

Te midden van dat alles kondigde Rohani aan dat hij een vredesplan in New York zal voorleggen waar hij deze week de conferentie van de VN Veiligheidsraad bezoekt. Mogelijk in verband daarmee wordt de tanker Stena Impero, die aan de ketting ligt in Iran, waarschijnlijk vandaag nog vrijgegeven. Dat zegt Erik Hanell, CEO van de Zweedse eigenaar van het schip dat onder Britse vlag vaart. Het Zweedse vrachtschip werd op 19 juli door Iran in beslag genomen. De Iraanse autoriteiten beschuldigden de kapitein van het breken van maritieme wetten. Dat was twee weken nadat een Iraanse tanker aan de ketting was gelegd bij het Britse overzeese gebied Gibraltar. Die tanker mocht in augustus vertrekken.

Hanell zei tegen de Zweedse tv-zender SVT dat hij informatie had gekregen dat het schip zondag zou worden vrijgegeven. “We begrijpen daaruit dat de politieke beslissing hierover al is genomen en niets het vrijgeven van het schip nog in de weg staat. Maar we willen niet op de zaken vooruitlopen en willen eerst zien dat het schip de Iraanse territoriale wateren verlaat.”

 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.