Iraniërs laten verkiezingen lopen
Iraanse kiezers hebben op hun manier hun onvrede geuit over het regime. Ze zijn massaal thuisgebleven bij de parlementsverkiezingen van vrijdag. De opkomst was slechts 42,5 procent. De winst gaat mede daardoor als verwacht naar de hard liners in het regime.
Het zou gaan om de laagste opkomst sinds de revolutie in 1979. Toen werd de pro-Amerikaanse sjah verdreven en kwam het huidige sjiitische regime aan de macht. Minister Abdolreza Rahmani Fazli zei dat ongeveer 24 van de 58 miljoen kiezers hebben gestemd. Dat er niet veel waren gekomen lag volgens hem mede aan het slechte weer en de angst voor het coronavirus.
De definitieve uitslag van de verkiezingen moet nog bekend worden gemaakt, maar de meest conservatieve kandidaten hebben duidelijk gewonnen en zullen een enorme meerderheid in het parlement krijgen. 220 van de 290 zetels gaan naar hardliners en conservatieven. Alle 30 zetels van de hoofdstad Teheran hebben ze ook.
De conservatieve Raad van Hoeders had vooraf de kandidatuur geblokkeerd van ongeveer de helft van de circa 16.000 politici die wilden meedoen. Vooral gematigde politici en hervormers werden door die machtige toezichthouder uitgesloten van deelname. De conservatieven zijn tegen de voorzichtige en mislukte toenadering van president Rouhani tot het Westen.
Sancties
Waarnemers hadden al rekening gehouden met een lage opkomst. Iran kampt vooral door Amerikaanse sancties met grote economische problemen. Veel burgers hebben het financieel zwaar en hebben weinig vertrouwen in de politiek. Sommige stembureaus in Teheran bleven vrijdag grotendeels leeg. Een 29-jarige kiezer in de hoofdstad zei dat het weinig uitmaakt wie de verkiezingen wint. “Ze zijn van hetzelfde laken een pak”, zuchtte de man. “Ik denk niet dat er grote verschillen tussen ze zijn.”
Iran beschuldigt buitenlandse vijanden ervan het nieuwe coronavirus te hebben gebruikt om de parlementsverkiezingen in het land te saboteren. ,,Hun media lieten geen enkele kans voorbijgaan om mensen te ontmoedigen om te komen stemmen”, zei de hoogste leider ayatollah Ali Khamenei vandaag, refererend naar de vermeende invloed van buitenaf. Zelf sprak hij over een “enorme deelname”, ondanks ‘die negatieve propaganda’. In Iran stierven vooralsnog acht mensen aan het besmettelijke coronavirus. 43 personen raakten besmet.
Repressief
Mogelijk hebben veel Iraniërs de verkiezingen van vrijdag geboycot omdat deelname van kandidaten van de oppositie en van gematigde hervormers, onmogelijk is gemaakt door de repressief heersende sjiitische geestelijkheid. Begin dit jaar vonden felle protesten tegen de regering plaats in hoofdstad Teheran. Die werden hard neergeslagen door de politie. Volgens Amnesty International kwamen daarbij honderden mensen om het leven. Mogelijk heeft dat invloed gehad voor de opkomst tijdens de parlementsverkiezingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Complotdenker Alex Jones betaalt mogelijk maar fractie van miljoenenboete
De Amerikaanse complotdenker Alex Jones hoeft mogelijk maar een klein deel van de 45,2 miljoen dollar (44,4 miljoen euro) boete die hem vorige week door een jury in Texas werd opgelegd te betalen. Het gaat namelijk om een zogeheten ‘bestraffende schadevergoeding’, die in de staat Texas maximaal 750.000 dollar kan zijn als het slachtoffer geen financiële schade heeft geleden, zoals in deze zaak het geval is. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
UPDATE
Justitieminister VS verdedigt huiszoeking bij ex-president Trump, indringer FBI-kantoor doodgeschoten
De Amerikaanse minister van Justitie, Merrick Garland, heeft voor het eerst in het openbaar gereageerd op het optreden van de FBI in de voornaamste woning van ex-president Donald Trump in Florida. Hij verdedigde de doorzoeking van Mar-a-Lago en beklemtoonde dat hij zelf op de hoogte was gesteld en vooraf had ingestemd met de huiszoeking. -
met video
Meer dan 10.000 evacuaties wegens ‘monsterlijke’ bosbrand in Frankrijk
De bosbrand die is opgelaaid in het Franse departement Gironde, ten zuiden van Bordeaux, heeft al meer dan 6800 hectare in vlammen doen opgaan. Gisterenavond breidde het vuur zich nog altijd verder uit, onder meer naar het naastgelegen departement Landes, ondanks maximale inspanningen van de brandweer. Meer dan 10.000 mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd.
-
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Baas Thalys biedt excuses aan voor grote problemen: ‘Dit is niet het niveau dat we willen bieden’
De topman van Thalys biedt in een e-mail aan klanten zijn oprechte excuses aan voor recente incidenten met de internationale treinen van het vervoersbedrijf. ,,Dit is zeker niet het niveau van dienstverlening, dat we onze klanten willen bieden.” -
Hechtenis verlengd
‘Camera’s laten zien: één verdachte gooit Hakim in water, béiden laten hem spartelend aan lot over’
De oudste van de twee Nederlandse verdachten die betrokken zouden zijn bij de dood van Hakim Mutyaba (53) in Gent, heeft vanmorgen tevergeefs geprobeerd op vrije voeten te komen. Op camerabeelden zou duidelijk te zien zijn dat niet hij, maar de andere verdachte Hakim beetpakt en van de brug in het water gooit. Ook is te zien dat Hakim nog tientallen seconden wanhopig probeert zichzelf te redden.