Volledig scherm
Nederlandse trainers leiden in het noorden van Irak Koerdische Peshmerga-strijders op. De cursisten volgen de infanteriecursus en leren hoe ze terreurorganisatie IS op de grond kunnen bevechten. © ANP

IS-aanhang valt familie van Nederlandse militairen lastig

Familieleden van Nederlandse militairen worden lastiggevallen door IS-aanhangers. Die achterhalen de thuisnummers van militairen die op missie zijn, of benaderen de thuisblijvers via social media. Het gaat om extremisten die in Europa wonen, maar zich aangesproken voelen door de oproep van IS om 'de kruisvaarders aan te pakken'.

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst schrijft in het gisteren verschenen jaarverslag dat het sinds vorig jaar onderzoek doet naar 'de dreiging die uitgaat van IS richting Defensie in Nederland'.

,,Naar aanleiding van beoordelingen van de MIVD heeft Defensie voorzorgsmaatregelen getroffen om het personeel te beschermen'', schrijft de dienst. ,,Een voorbeeld hiervan is het niet reizen in uniform tijdens woon-werkverkeer.''

Radicale moslims
Volgens de MIVD wordt de dreiging vooral gevoed door de Nederlandse deelname aan de strijd tegen het internationaal terrorisme. De dreigementen worden geuit door hier wonende radicale moslims, die door IS worden opgeroepen om ook in Europa mee te strijden.

De MIVD wil niet zeggen hoe vaak het tot nu toe is gebeurd en of er aanhoudingen zijn verricht. De dienst stelt ook dat de netwerken van Defensie vorig jaar veelvuldig doelwit zijn geweest van grootschalige digitale spionage-aanvallen. De dreiging van deze cyber-spionage wordt steeds groter, aldus de MIVD.

De daders proberen gevoelige overheidsinformatie te stelen. De dienst noemt geen namen van landen, maar naar verluidt is Rusland een van de belangrijkste boosdoeners.