IS benoemt opvolger Al-Baghdadi en bevestigt dood oud-leider

UpdateTerreurorganisatie Islamitische Staat heeft zojuist bevestigd dat hun voormalig leider Abu Bakr Al-Baghdadi is overleden en bekendgemaakt wie zijn opvolgers is. Het persbureau van IS Amaq meldt dat het gaat om Abi Ibrahim Al-Hashemi Al-Qurashi.

IS heeft ook de dood van de woordvoerder van de groep Abu al-Hassan al-Muhajir bevestigd. Trump zei dinsdag dat de waarschijnlijke opvolger van Baghdadi bij een andere aanval zou zijn gedood. Hij noemde toen geen namen en IS heeft daar niet op gereageerd. Mogelijk ging het om Muhajir.

Quote

Wees niet te blij

Abi Ibrahim Al-Hashemi Al-Qurashi

De nieuwe leider van de terreurorganisatie is Abi Ibrahim Al-Hashemi Al-Qurashi, die vandaag te horen was op een audioboodschap waarin hij het overlijden van de Al-Baghdadi bekendmaakte. In dezelfde boodschap riep hij volgers op om trouw te zweren aan hun nieuwe leider. Daarnaast richtte hij zich nog tot Amerika: ,,Wees niet te blij”, was de onheilspellende boodschap. Daarnaast noemde hij de Amerikaanse president Donald Trump een seniele oude man en waarschuwde hij dat de komende periode erger wordt dan onder zijn voorganger. 

Missie

De dood van Baghdadi werd afgelopen zondag gemeld door de Amerikaanse president Donald Trump. Het Amerikaanse Central Command, dat de militaire operaties van de VS in het Midden-Oosten beheert, heeft inmiddels beelden vrijgegeven van het gebouw waarin IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zich schuilhield toen de Amerikaanse troepen binnenvielen.

Al-Baghdadi hield zich schuil in een afgelegen gebouw in de Noord-Syrische provincie Idlib. Verscheidene inlichtingendiensten werkten samen om de leider van Islamitische Staat op te sporen. Toen hij bijna werd gepakt, blies hij zichzelf op door middel van een bomgordel. 

Volledig scherm
Abu Bakr al-Baghdadi. © AP