IS-gijzeling in Franse supermarkt: dader doodgeschoten,

De gijzelnemer in een supermarkt in het Zuid-Franse dorp Trèbes is doodgeschoten tijdens een interventie van de anti-terreurbrigade. De dader doodde zeker drie personen. Daarnaast vielen zestien gewonden, waarvan er twee slecht aan toe zijn. De aanslag is opgeëist door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Volledig scherm
Salah Abdeslam © AFP

De dader is volgens Franse media de 26-jarige Redouane Lakdim. Hij had uitgeroepen te handelen namens  IS en eiste de vrijlating van IS-terrorist Salah Abdeslam. Onderweg naar de supermarkt liet hij al een spoor van slachtoffers achter. In het vlakbij gelegen Carcassonne viel hij als eerste een automobilist aan om aan een voertuig te komen. Daarbij doodde Lakdim de passagier en raakte de bestuurder zwaar gewond.

Vervolgens loste de terrorist vanuit de gestolen auto schoten op vier joggende agenten die toevallig zijn pad kruisten. Een van de agenten werd geraakt in zijn long. Volgens politievakbond UNSA is zijn toestand stabiel, en heeft de agent geluk had: de kogel passeerde zijn hart maar net.

Naar verluidt ging hij rond half elf de supermarkt Super U binnen. Eenmaal in de supermarkt opende de dader direct het vuur. Hierbij vielen twee doden: een slager in dienst van de supermarkt en een van de klanten. Daarnaast raakten twaalf personen gewond. De dader zou behalve een vuurwapen ook granaten bij zich hebben gehad. 

Hij nam een klant in gijzeling. Deze klant liet hij gaan in ruil voor een politiecommandant die zich aanbood als vrijwilliger. Deze luitenant-kolonel, die volgens de Franse media, een authentieke held is, liet zijn mobiele telefoon aanstaan waardoor het interventieteam kon horen wat er binnen speelde. De commandant raakte zwaar gewond bij de bevrijdingsactie. Die begon nadat de dader begon te schieten.

'Syrië bombarderen'

Een twintigtal aanwezigen slaagde te ontsnappen uit de supermarkt toen de gijzelneming begon. Een van hen getuigt hoe Lakdim een wapen tevoorschijn haalde en 'Allahu akbar' schreeuwde. Daarop zou hij geroepen hebben: 'Jullie gaan Syrië bombarderen, als straf moeten jullie sterven.' In een tweet heeft IS bevestigd dat Lakdim 'een soldaat' van de organisatie was.

Een vrouw die in de supermarkt aanwezig was op het moment dat de dader binnenstormde vertelt aan een Franse radiozender dat ze zich met een tiental anderen in een koelruimte verstopte. ,,We zijn daar een uur blijven zitten. We hoorden nog schoten en zijn uiteindelijk kunnen ontsnappen via de achterste nooduitgang.''

De Franse autoriteiten behandelen het incident als terreuraanslag. Volgens hen handelde de dader alleen. De Franse president Emmanuel Macron zei dat het gebied rond de supermarkt momenteel door veiligheidstroepen wordt bewaakt. ,,Alles wijst erop dat er in feite een terroristische aanslag gaande was'', vertelde Macron verslaggevers na een top van Europese leiders in Brussel.

Jihad

Gijzelnemer Redouane Lakdim (26) is een bekende van de Franse inlichtingendiensten. Hij was een inwoner van het stadje Carcassonne, dat op ongeveer een uur en een kwartier rijden ligt van Toulouse. Lakdim was Marokkaanse origine en zou een van de eersten in Frankrijk zijn geweest die aan de jihad wilde deelnemen in het Midden-Oosten. De geradicaliseerde moslim had daarvoor in 2016 een gevangenisstraf uitgezeten wegens drugshandel.

De moeder en zussen van de dader zijn op het laatste moment naar de supermarkt gebracht, waar ze hem wilden overtuigen zich over te geven. Dat lukte niet. De dader eiste de vrijlating van Salah Abdeslam. Abdeslam is de enige nog levende dader van de grote aanslagen in Parijs in november 2015.

Een buurman van de dader omschrijft hem als een 'kalme, sympathieke man met altijd een vriendelijk woord'. Hij woont in een huis met zijn ouders en zussen. Vanmorgen nog zou hij zijn jongste zusje naar school gebracht hebben.

Frankrijk was de afgelopen jaren vaker het doelwit van verschillende islamitische aanslagen. Vooral de aanslagen van Parijs in 2015 en Nice in 2016 raakten het land diep.

Aanslagen in Frankrijk de afgelopen jaren:

20 april 2017: Op de Champs Elysées in Parijs wordt een agent doodgeschoten door een 39-jarige Franse crimineel, twee mensen raken gewond. IS eist de aanslag op, de politie beschouwt het als een terreuraanslag.

3 februari 2017: Een 29-jarige Egytpenaar valt bij het Louvre militairen aan met een mes. Hij roept Allahu Akbar en zou banden hebben met IS.

26 juli 2016: Twee mannen met IS-sympathieën dringen tijdens een ochtendmis een kerk binnen en snijden de keel van een 84-jarige priester door. Ze gijzelen vier mensen. De politie schiet beide aanvallers dood. De aanval is opgeëist door Islamitische Staat.

14 juli 2016: Op de boulevard van Nice rijdt een vrachtwagenchauffeur in op een menigte die naar een vuurwerkshow kijkt. 80 mensen komen om. De politie schiet de bestuurder dood.

13 november 2015: De grote aanslagen in Parijs. Terroristen richten bloedbaden aan op straat en in theaterzaal Bataclan. Ook blazen twee terroristen zichzelf op bij het Stade de France. In totaal komen 129 mensen om het leven.

21 augustus 2015: Drie mannen, waaronder twee militairen in burger, weten een aanslag in de Thalys te voorkomen. Ze overmeesteren een man met een kalasjnikov die op het punt staat een bloedbad in de trein aan te richten tussen Amsterdam en Parijs aan te richten.

3 februari 2015: Drie militairen worden in Nice aangevallen door een man met een mes. De militairen patrouilleerden voor een Joods gebouw. De dader werd na de steekpartij overmeesterd door twee politieagenten.

7 januari 2015: Terroristen vallen de redactie van Charlie Hebdo binnen en schieten 10 redactieleden dood. Ook sterven er 2 politieagenten. Bij een gijzeling in een Joodse supermarkt dezelfde dag vallen vijf doden.

UNSA POLICE POLE CRS on Twitter

Flash info 4 collègues de la Crs 53 rentraient sur le cantonnement de la Crs 57 Carcassonne d un footing. Suivis par une voiture, l individu a sorti une arme et a fait feu 5 fois. Collègue blessé a l épaule. Par contre prise d otage en cours a trebes.

Volledig scherm
© Mappy
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© EPA