Volledig scherm
© AP

'IS heeft duizenden plannen voor aanslagen in het Westen'

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft duizenden plannen voorbereid voor aanslagen in Europa en andere delen van de westerse wereld. Dat blijkt volgens de Britse generaal-majoor Rupert Jones in Irak uit meer dan 10.000 documenten en digitale gegevens die de geallieerden in handen hebben gekregen.

Generaal-majoor Rupert Jones, de hoogste Britse officier op het strijdtoneel in het Midden-Oosten, deed de onthulling tegen Britse media op de Amerikaanse legerbasis in Irak. Veel details gaf hij niet: de informatie moet nog worden geanalyseerd. De gegevens zijn in augustus bij de herovering van de plaats Manbij in Noord-Syrië in handen gekomen van de Westerse strijdkrachten.

Volgens Jones heeft IS in Raqqa en Manbij allerlei plannen gesmeed om landen te treffen die in Irak en Syrië tegen de extremisten strijden. ,,Die twee plaatsen waren de zenuwcentra van waaruit IS-strijders elders worden aangestuurd.'' De Britse topmilitair verwacht nog meer bruikbare informatie in handen te krijgen als IS ook in Mosul wordt verslagen.

Herovering verloopt 'stroef'
De herovering van die stad verloopt echter niet zo soepel als gehoopt. Jones heeft benadrukt dat er geduld nodig is voor deze slag, want de jihadisten verdedigen de stad fel. De soennitische extremisten hebben volgens Jones tussen de 4000 en 9000 strijders in Mosul, onder wie naar schatting duizend buitenlanders.

Vorige week werd duidelijk dat de vijf terreurverdachten die eerder deze maand in Frankrijk werden opgepakt plannen voorbereidden voor aanslagen op onder meer de Champs-Elysées in Parijs en Disneyland. Ze hadden daarvoor opdracht gekregen van IS.