Volledig scherm
© ap

'IS is niet bang om nucleaire wapens te gebruiken'

IS heeft een gruwelijk plan. De moslimextremisten willen de grootste religieuze zuiveringsoperatie ooit uit de geschiedenis uitvoeren. Als het moet dan willen ze gebruikmaken van nucleaire wapens om hun doel te bereiken. Dat beweert een Duitse journalist die tien dagen meeliep in het spoor van IS-strijders in Irak en Syrië.

Jürgen Todenhöfer schreef zijn belevenissen neer in een boek, 'Inside IS, Tien dagen in het spoor van IS'. De Duitser kon voor zijn gewaagde expeditie rekenen op de bescherming van Jihadi John, de Britse IS-strijder die regelmatig opdook in de gruwelijke onthoofdingsfilmpjes van de terreurbende, schrijft The Daily Telegraph.

Todenhöfer wil op zijn beurt het Westen waarschuwen voor "de onderschatting van de kracht en het gevaar van IS". Volgens hem plannen de strijders alvast "de grootste religieuze zuivering ooit in de geschiedenis" waarbij "honderden miljoenen mensen het leven gaan verliezen."

Nog volgens Todenhöfer heeft IS nu al de controle over een grondgebied dat groter is dan het Verenigd Koninkrijk en wordt het gesteund door een legertje enthousiastelingen. ,,Dat heb ik nog nooit gezien in een oorlogsgebied'', beschrijft hij het enthousiasme waarmee de volgelingen van IS de strijd willen aangaan. ,,Elke dag arriveren er nog honderden vrijwilligers uit alle hoeken van de wereld. Ze willen allemaal vechten voor IS'', beweert Todenhöfer die in de steden Mosoel en Raqqa verbleef, gebieden die onder de controle staan van IS.

Volledig scherm
De Duitse journalist kon na maanden van onderhandelen via Skype de bescherming afdwingen van 'Jihadi John', de Brit die als beul opdook in executiefilmpjes van IS. © afp

Het kostte de Duitser maanden van onderhandelen voor hij aan zijn gewaagde trip kon beginnen. Die gesprekken gebeurden via Skype. De beelden van brutale executies van journalisten hielden hem niet tegen. Toch geeft Todenhöfer toe dat hij voor zijn afreis zijn testament opstelde. De video's van de onthoofdingen maken deel uit van de strategie van IS om hun vijanden angst aan te jagen. ,,IS is de meest brutale en gevaarlijke vijand die ik ooit in mijn leven aan het werk gezien heb. Ik weet ook niet meteen wie het gevaar kan stoppen. Als het al kan dan zal het toch vanuit Arabische hoek moeten komen. Maar ik ben hierover toch pessimistisch gestemd.''

De reden waarom Todenhöfer met rust gelaten werd, moet gezocht worden in de verklaring dat hij zich altijd kritisch uitgelaten heeft over de Amerikaanse invasies van Irak en Afghanistan. ,,De mensen in Mosoel en Raqqa leven in schuilplekken, barakken en gebombardeerde huizen. Ik moest op de vloer slapen en als ik geluk had dan kon het nog op een plastic matras...''

  1. Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brussel-editie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroekje aan’

    Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brus­sel-edi­tie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroek­je aan’

    De Amerikaanse spel- en speelgoedfabrikant Hasbro heeft met succes een stokje gestoken voor het plan van een Belgisch bedrijf om een Brussel-editie van het kapitalistische gezelschapsspel op de markt te brengen met op de verpakking een blote Manneken Pis. Het spel mag van Hasbro alleen worden verkocht als de tekening van het wereldberoemde beeldje wordt aangepast met een camouflerend zwembroekje.