Volledig scherm
Abdel-Majed Abdel Bary, volgens MI5 een van de verdachten van de onthoofding van Foley. © Facebook

Is Londense ex-rapper (23) de beul van Foley?

De Britse geheime dienst maakt jacht op drie Engelsen die verdacht worden van de executie van de Amerikaanse journalist James Foley. Van de drie is Abdel-Majed Abdel Bary, een 23-jarige ex-rapper afkomstig uit Londen, vooralsnog het belangrijkste doelwit.

Bary is geboren in Egypte. Zijn familie kreeg in 1993 asiel in Groot Brittannië. Naast hem wordt door MI5 gezocht naar twee andere Britse twintigers, die mogelijk lid zijn van Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), en de nu nog onbekende onthoofder van Foley zouden kunnen zijn.

De mannen zouden zich ophouden in de stad Raqqa in Syrië, de plaats die al een tijd door IS is ingenomen. Foley werd onthoofd door een man die met een opvallend Engels accent praatte.

De andere twee verdachten naast Bary, zijn Abu Hussain Al-Britani (20), een hacker uit Birmingham en de twintiger Abu Abdullah al-Britani uit Portsmouth. De stemmen van de drie komen volgens MI5 'Sterk overeen' met het Engelse stemgeluid op de video van de onthoofding.

Executies in Syrië
IS heeft in het oosten van Syrië zeker 18 mensen in het openbaar geëxecuteerd. Enkele slachtoffers zijn op pleinen gekruisigd, meldde het activistische Syrische Observatorium voor Mensenrechten. De mensen die werden omgebracht, zijn volgens IS schuldig aan het steunen van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.