Volledig scherm
Syrische regeringstroepen in Palmyra in april dit jaar. © REUTERS

IS na negen maanden terug in oasestad Palmyra

'Hevige gevechten'Negen maanden nadat ze werden verjaagd zijn strijders van de groep Islamitische Staat terug in de Syrische oasestad Palmyra, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten volgens de BBC. Ze namen na een verrassingsaanval omliggende heuvels in en slaagden erin het grootste deel van de antieke stad weer op het Syrische regeringsleger te veroveren.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP

Het zou zijn gebeurd na de heftigste gevechten sinds maart van dit jaar, toen IS Palmyra moest opgeven.

Alleen sommige delen in het zuiden zijn nog in handen van het regeringsleger. Het Observatorium zei zich zorgen te maken over de burgers in Palmyra, omdat de meesten aanhangers van de regering zijn.

Het Syrische regeringsleger zou eerder al vanuit Aleppo versterkingen hebben gestuurd naar Palmyra, om daar het dreigende gevaar van een nieuwe IS-aanval het hoofd te bieden. Mogelijk probeert IS zijn vijand op deze manier bij Aleppo te verzwakken.

Verwoestingen
IS richtte eerder in Palmyra en het nabijgelegen Tadmur grote verwoestingen aan nadat ze deze steden vorig jaar hadden veroverd. Twee tempels van 2000 jaar oud, een boog en graftorens werden vernield. De jihadisten beschouwen pre-islamitische bouwwerken als afgoderij.

Na tien maanden wist het regeringsleger Palmyra in maart te heroveren. IS trok zich terug, maar zette in de afgelopen week in Midden-Syrië een offensief in.

  1. Voormalig Boeing-manager: Ramptoestel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Voormalig Boei­ng-manager: Ramptoe­stel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Boeings zorgenkindje, de 737 MAX, staat al bijna een jaar aan de grond. Bij twee ongelukken met het gloednieuwe toestel kwamen 346 mensen om het leven. Technische malheur zorgde keer op keer voor nieuwe vertraging bij testen met het vliegtuig. Vorige maand liet de vliegtuigbouwer weten het kalenderjaar met verlies af te sluiten. Voor het eerst in ruim 20 jaar ging Boeing voor 1 miljard het rood in. Nu blijkt dat ook bij de ontwikkeling van het toestel geld mogelijk een fatale rol heeft gespeeld, meldt televisieprogramma Zembla vanavond.