Volledig scherm
Het Europees Parlement in Straatsburg.

IS-propaganda bij chauffeurs Europarlement gevonden

De  politie doet onderzoek naar de vondst van IS-propagandamateriaal bij twee chauffeurs van het Europees Parlement, zo meldt het Duitse magazine Der Spiegel. Een geval deed zich in Straatsburg voor, het andere in Brussel.

Volledig scherm
© ANP

De twee betrokken personen zijn ontslagen.  Wanneer het propagandamateriaal werd gevonden, is niet duidelijk. Het zou onder meer gaan om cd's. Het Europees Parlement reageert voorlopig niet op de zaak.

Vervoersdienst
Het vervoer van de Europarlementariërs in Brussel en Straatsburg vormt al langer onderwerp van discussie. Een van de daders van de aanslagen in Brussel had korte tijd voor het Europees Parlement als schoonmaker gewerkt. Deze week werd in het Europees Parlement gestemd over een voorstel om een eigen vervoersdienst te beginnen.

Op dit moment staan externe bedrijven in voor het vervoer van parlementsleden, goed voor 65 chauffeurs in Brussel en 85 in Straatsburg. Door een eigen vervoersdienst op te starten hoopt Europa deze chauffeurs beter te screenen en op te leiden. Een eigen dienst zou wel miljoenen euro's extra kosten.