Volledig scherm
© anp

IS-propaganda en legerkledij gevonden bij invallen België

UpdateBij de huiszoekingen in België in de nacht van maandag op dinsdag werd onder meer IS-propagandamateriaal en militaire kleding gevonden. Twee verdachten zijn aangehouden in verband met een terreuronderzoek. De verdachten zouden aanslagen hebben gepland op politiedoelwitten. Het terreurniveau van de politiekantoren in Brussel is inmiddels verhoogd van twee naar drie. Dat is het op een na hoogste niveau.

Volledig scherm
Brussel kampt al langere tijd met de dreiging van terreur. Op de Grote Markt stond vorige maand een jeep van het Belgische leger opgesteld vanwege risico's op aanslagen. © ANP

Bij de invallen zijn geen wapens of explosieven gevonden. De arrestaties staan los van 'Parijs', meldt de Vlaamse omroep VRT.
De aanhoudingen vonden plaats bij huiszoekingen in Brussel, Vlaams-Brabant en de regio rond Luik. In totaal werden zes mensen opgepakt. Vier zijn weer vrijgelaten.

De twee die nog vastzitten, worden ervan verdacht deel uit te maken van een terroristische groep. Een van hen wordt gezien als leidend figuur en zou mensen werven met het oog op het plegen van terroristische misdrijven, aldus het federaal parket. Tijdens de huiszoekingen zijn onder andere militaire trainingskledij en propagandamateriaal van de terreurorganisatie IS gevonden. Explosieven of wapens zijn niet aangetroffen.

Het terreurniveau voor de politiebureau's in Brussel is inmiddels verhoogd van twee naar drie; het op één na hoogste niveau. Volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad is er nu nóg strengere bewaking en worden de openingstijden voor de politiekantoren aangepast. In de rest van België gold bij politiekantoren de voorbije maanden al niveau drie. Het verhoogde dreigingsniveau zou eveneens gelden voor de militairen op straat. Welke gevolgen dat voor hen heeft is niet duidelijk.

Jaarwisseling
De maatregel geldt in ieder geval tot volgende week maandag, dus tot na de jaarwisseling. Op de Brusselse Grote Markt komen elk jaar duizenden mensen bijeen om oud en nieuw te vieren.