Volledig scherm
© Iraq Popular Mobilization Units

IS-regime dicteert zelfs welk ondergoed je moet dragen

Iraakse troepen hebben nabij Mosul een poster gevonden waarop de verplichte ondergoeddracht te zien is die geldt onder het regime van Islamitische Staat. Westers ondergoed is verboden, het moet lang zijn en los zitten. De poster is een voorbeeld van het totalitaire regime van IS.

Mannen en vrouwen die onder het regime van Islamitische Staat leven, moeten strikte regels volgen. Niet alleen moeten ze hun hoofd en haar bedekken, ze mogen ook niet roken, geen muziek maken, niet sporten en ze moeten loszittende kleding dragen. De terroristische organisatie bepaalt zelfs wat voor ondergoed ze dragen.

Quote

Ze doen het om controle uit te oefenen

Arabist Fred Leemhuis

Boxers en slips mogen niet. Dit wordt aangegeven door een groot rood kruis. Het lichaam moet van de navel tot de knie bedekt zijn. Waarom is het zo belangrijk wat voor ondergoed gedragen wordt? ,,Alles wat de gewoonte van de profeet Mohammed was, geldt voor het leven nu", zegt Arabist Fred Leemhuis. ,,Volgens de Koran droeg de profeet loszittend ondergoed, dus moeten mannen dat nu ook doen".

Totalitair
De meeste moslims, in het westen en het Midden-Oosten, dragen modern ondergoed. Maar de fundamentalistische Islam is totalitair. ,,Gesloten organisaties zoals de Islamitische Staat zetten zich af tegen de buitenwereld. Dit doen ze om zichzelf af te zonderen van anderen. Het versterkt de onderlinge band. Mannen hebben baarden en vrouwen moeten zich volledig bedekken. Zo zijn ze direct herkenbaar. Het is voor IS niet alleen een manier om een band te creëren, maar ook om controle uit te oefenen over de burgers in hun gebied."

Quote

Alles aan ze is ouderwets, behalve hun wapens

Arabist Fred Leemhuis

Wat vrouwen onder hun kleding dragen, weet hij niet precies. ,,Zeker is dat het bescheiden moet zijn. Zo dragen ze in ieder geval een lange broek onder hun gewaad. Als het maar zo min mogelijk modern is. Alles aan ze is ouderwets, behalve hun wapens."

  1. ‘Schutter (16) school Californië plande zijn aanval: Hij telde zijn kogels’

    ‘Schutter (16) school Californië plande zijn aanval: Hij telde zijn kogels’

    De 16-jarige jongen die gisteren het vuur opende op de Saugus High School in Santa Clarita, Californië, had zijn aanval vermoedelijk goed gepland. Dat heeft de politie zojuist bekend gemaakt. Agenten komen tot die aanname omdat de jonge schutter de kogels telde die hij afvuurde. Met de allerlaatste schoot hij zichzelf door zijn hoofd. Bij de schietpartij kwamen twee kinderen om het leven. De schutter en drie anderen raakten gewond.