Militanten publiceerden eerder een foto van de IS-vlag op een kasteel in Palmyra.
Volledig scherm
Militanten publiceerden eerder een foto van de IS-vlag op een kasteel in Palmyra. © AP

IS: ruïnes Palmyra niet beschadigd

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft foto's online gezet die moeten aantonen dat de ruïnes van de Romeinse stad Palmyra in Syrië onbeschadigd zijn. De gouverneur van de Syrische provincie Homs zei gisteren dat IS was begonnen met de verwoesting van gebouwen in de stad, die de beweging een week geleden innam.

Het is niet duidelijk of de foto's, die op fora van jihadisten zijn geplaatst, authentiek zijn en van na de inname van de ruïnestad dateren. Activisten die met mensen in Palmyra contact hebben, hebben de bewering van de gouverneur ook tegengesproken.

Aanhangers van IS hebben de afgelopen tijd cultureel erfgoed in Irak verwoest. Zo dook in februari een video op waarin te zien was hoe strijders standbeelden vernielden in een museum in Mosul. De VN-Veiligheidsraad verklaarde dat het om 'opzettelijke vernietiging van onvervangbare religieuze en culturele kunstwerken' ging.

Ook verkoopt de terreurbeweging naar verluidt kunstschatten op de zwarte markt.

  1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
    PREMIUM

    ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

    Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.