Volledig scherm
© AP

IS slaat toe in Jakarta: 7 doden en veel gewonden

Verschillende aanslagen in het centrum van Jakarta hebben donderdagmiddag zeven mensen het leven gekost. Onder hen zijn zeker vijf aanslagplegers. De terroristen hebben een band met terreurorganisatie IS. Bij de aanslagen is een Nederlander zwaar gewond geraakt. Een Candadees en een man uit Indonesië kwamen om het leven. Ook zijn er veel mensen gewond geraakt. Om hoeveel het precies gaat, is niet bekend. Persbureau AP spreekt van zeker 50 gewonden. 

Lees de gebeurtenissen in Jakarta terug in ons liveblog.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© ap

Twee van de mannelijke aanslagplegers bliezen zichzelf op bij een politiepost nabij een vestiging van de koffieketen Starbucks. Drie van hen kwamen om het leven tijdens een schietpartij in het Jakarta Theater.

De gewond geraakte Nederlander wordt met spoed geopereerd in het ziekenhuis. Media meldden eerder dat deze man overleden was, maar Buitenlandse Zaken kan dit niet bevestigen. ,,We zijn aan het uitzoeken of er meer Nederlanders betrokken zijn bij de aanslagen", aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

De politie ontdekte later tijdens een onderzoek rondom de Starbucks en in het naastgelegen gebouw zes niet-ontplofte bommen. Deze zijn inmiddels onschadelijk gemaakt. 

Bezaaid
Veel kantoormedewerkers rondom de plek van de aanslag waren getuige van de bloedige taferelen vanuit de hoge kantoorgebouwen. De straten lagen bezaaid met gewonden.

Volgens Starbucks is één klant gewond geraakt en zijn alle medewerkers veilig. De koffieketen zegt in een verklaring dat de explosie plaatsvond in een bioscoop in het gebouw Skyline, vlakbij een politiebureau. ,,We zijn diep bedroefd door de zinloze acties die hebben plaatsgevonden. Onze gedachten gaan uit naar alle inwoners van Indonesië'', aldus Starbucks. Alle vestigingen blijven donderdag tot nader order dicht.

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© epa