Volledig scherm
Harry Sarfo. © Instagram

IS-spijtoptant klapt uit school over rekrutering terroristen in Europa

Een voormalige Britse postbode blijkt de westerse geheime diensten belangrijke informatie te hebben verstrekt over hoe terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) rekruten werft in Europa. De jihadisten plannen vanuit hun kalifaat nog steeds een reeks aanslagen, liefst tegelijkertijd in Frankrijk, Duitsland en Engeland, aldus ex-Syriëganger en informant Harry Sarfo.

Journaliste Rukmini Callimachi van de Amerikaanse krant The New York Times kon de in Duitsland geboren, maar in Engeland opgegroeide ex-Syriëganger Harry Sarfo (27) interviewen in een Duitse gevangenis in Bremen. Hij zit daar een celstraf van drie jaar uit wegens betrokkenheid bij een terreurorganisatie.

Sarfo radicaliseerde naar eigen zeggen in de gevangenis waar hij eerder een korte straf uitzat wegens het beroven van een Duitse supermarkt. Daar kwam hij in contact met een ronselaar van al-Qaeda. In een moskee in Bremen werd hij verder klaargestoomd voor de gewapende strijd. Eenmaal in Syrië werd hij door IS teruggestuurd naar Londen, om daar te helpen bij het organiseren van terreuraanslagen.

Gemaskerde man

Quote

Een gemaskerde man vroeg aan mij of ik het erg zou vinden om terug te keren naar Duitsland

Ex-Syriëganger Harry Sarfo

,,Een gemaskerde man vroeg aan mij of ik het erg zou vinden om terug te keren naar Duitsland", vertelt Harry Sarfo. ,,De organisatie had op dat ogenblik meer mensen nodig in Duitsland en Engeland, om daar gecoördineerde aanslagen te plegen. Het was de bedoeling om tegelijkertijd zo veel mogelijk slachtoffers te maken."

Sarfo viel onder de directe orders van EMNI, de geheime dienst van IS. Deze groep, oorspronkelijk bedoeld als interne politie van de jihadisten, houdt zich volgens The New York Times bezig met het plannen van terreurdaden in het buitenland.

Onder leiding van EMNI-baas Mohammed al-Adani, een beruchte Syrische terrorist, zouden ook de daders van de recente aanslagen in Brussel en Parijs door IS zijn opgeleid en aangestuurd, aldus Sarfo.

Dertig IS-rekruteurs

Quote

Hoe langer 'leerlingen' in IS-gebied blijven, hoe verdachter ze zijn. Daarom blijven ze er zo kort mogelijk

Nogmaals Sarfo

De Brit vertelde de New York Times dat IS een heleboel mensen heeft benaderd die wonen in Europa en wachten op een 'order om toe te slaan tegen Europese burgers'. Sarfo hoorde bijzonderheden daarover vlak vóór de laatste aanslagen in Parijs.

IS zou een kleine dertig rekruteurs hebben in Europa. De jihadisten wilden Sarfo in Duitsland hebben waar hij mensen moest rekruteren. ,,Ze zeiden me dat er niet veel mensen in Duitsland zijn die de klus willen klaren. Die waren er wel, maar de één na de ander gaf er de brui aan omdat ze bang werden."

Sluiproute
Volgens Sarfo gebruikt IS een sluiproute om buitenlanders en met name moslims die in Europa wonen op te leiden. Zij mogen niet meer direct naar Syrië reizen, maar moeten volgens Sarfo een vakantie boeken in Zuid-Turkije. Ze vliegen naar een resort, waar ze worden opgehaald door smokkelaars, die ze naar het kalifaat in Syrië smokkelen.

De nepvakantiegangers krijgen training en leren omgaan met kalasjnikovs en explosieven waarna ze weer naar huis gaan. De trainingen worden bewust kort gehouden zodat de militanten bij thuiskomst kunnen ze zeggen dat ze op vakantie zijn geweest in Turkije.

,,Hoe langer ze in IS-gebied blijven, hoe verdachter ze zijn. Daarom blijven ze er zo kort mogelijk", zegt Sarfo, die zelf ook werd getraind in de woestijn en in Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat.

Kinderen
Hij zag hoe IS kinderen trainde om executies van volwassen gevangenen uit te voeren. Hij zag ook hoe de Amerikaanse drone-aanvallen en de bombardementen van de coalitie alleen maar meer mensen radicaliseerden omdat ze familieleden hadden verloren.

Terug in Europa begon Sarfo toch te twijfelen aan IS en de naar zijn mening 'extreme interpretatie' van de sharia, de islamitische wetgeving. Direct na aankomst in Bremen werd hij opgepakt, waarna hij zijn activiteiten en missie bekende en de Duitse autoriteiten specifiek informeerde over de werkwijze van IS.