Volledig scherm
IS-strijders in Syrië. © AFP

'IS stuurt 173 opgeleide terroristen naar Europa'

Interpol heeft een lijst van 173 IS-strijders verspreid die opgeleid zijn om in Europa zelfmoordaanslagen te plegen. Dit, als vergelding voor de militaire nederlagen die IS lijdt in het Midden-Oosten, zo meldt de Britse krant The Guardian.

Interpol stelde de lijst op op basis van inlichtingen van de VS die werden verkregen tijdens de aanvallen op IS-gebied in Syrië en Irak. Volgens de inlichtingen- en antiterreurdiensten in Europa bestaat het risico dat zelfmoordterroristen zullen toeslaan in Europa wanneer het kalifaat van IS in elkaar zakt.

Er is nog geen bewijs dat de personen die op de lijst staan al in Europa zijn aangekomen, maar het feit dat Interpol de lijst verspreidt, betekent volgens The Guardian dat er informatie gezocht wordt over de personen op de lijst en dat er op vrij grote schaal terreuractiviteiten worden verwacht.

Explosieven

De lijst werd eind mei verspreid. Interpol wees er toen in een begeleidend schrijven op dat het gaat om ,,IS-strijders die werden opgeleid om met explosieven om te gaan zodat ze zoveel mogelijk slachtoffers kunnen maken. Ze verplaatsen zich ook via diverse landen om deel te nemen aan terreuractiviteiten."

Volgens het begeleidend schrijven zijn de verdachte IS-terroristen geïdentificeerd op basis van materiaal dat in schuilplaatsen van IS werd verzameld. Het zou gaan om personen die te kennen hebben gegeven dat ze willen deelnemen aan zelfmoordaanslagen en dat ze 'martelaar voor de islam' willen worden. Naast hun achternaam, de naam van hun moeder en een foto bevat de lijst ook de namen waaronder ze bij IS werden ingelijfd, van hun laatste verblijfplaats en van de moskeeën die ze bezochten.

Zoveel mogelijk informatie

Interpol vraagt de lidstaten om informatie over de personen op de lijst en om na te gaan of deze personen via hun grenzen zijn gepasseerd. Interpol wil ook alles weten over hun mogelijke strafblad, biometrische gegevens, paspoortnummers, activiteiten op sociale media en een overzicht van de reizen die ze recentelijk hebben gemaakt.