Volledig scherm
Kaoutar Bioui, de echtgenote van ex-Shariah4Belgium-kopstuk Hicham Chaïb. © RV

'IS stuurt Nederlandse en Belgische vrouwen terug voor terreur'

Islamitische Staat heeft één Nederlandse en twee Belgische vrouwen opgeleid om terug te keren voor een terreuraanslag. Dat zegt een Antwerpse IS'er die in Syrië is opgepakt. ,,Ze zijn getraind in explosieven en moeten die in Europa gebruiken", zo is volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws te lezen in een verhoor.

Volledig scherm
Kaoutar Bioui, de echtgenote van ex-Shariah4Belgium-kopstuk Hicham Chaïb, postte in 2014 deze foto op Facebook. ,,Mijn baby heeft een poetsbeurt gekregen", zo schreef ze erbij. De vrouw werd naar verluidt scheef aangekeken in het kalifaat, omdat ze met wapens pronkte. © RV

De krant kreeg exclusieve inzage in de verhoren van een IS'er uit Antwerpen die in augustus door Syrische Koerden opgepakt werd. Hij is dagenlang ondervraagd door VS-militairen en vertelde honderduit over wat zijn landgenoten allemaal deden in dienst van IS. Over plannen voor nieuwe terreur in het Westen bleef hij echter lange tijd stil.

Pas in oktober liet hij ook daarover het achterste van zijn tong  zien. ,,IS heeft vrouwen getraind om terroristen te worden", vertelde hij toen. ,,Ze leerden hoe ze met explosieven moeten omgaan, waarna ze ook voorbereid werden om via Turkije naar Europa te reizen."

De man noemde drie namen: één van een Nederlandse vrouw en twee Belgische. Het gaat onder anderen om de vrouw van Shariah4Belgium-kopstuk Hicham Chaïb. Kaoutar Bioui (30) reisde in april 2013 haar man achterna en werkte zich nadrukkelijk in de kijker in het kalifaat. ,,Ze wekte wrevel omdat ze openlijk met wapens rondliep", zegt de verhoorde Antwerpenaar. 

Mannenwerk

Wapendracht is voor veel extremisten een mannelijk voorrecht en ook de plannen om het drietal een aanslag uit te laten voeren, wekte kritiek. Met name bij de echtgenoot van de tweede Belgische vrouw. Die zat er niet zozeer mee dat hij zijn vrouw ging verliezen, maar vond wel dat terrorisme mannenwerk is.

De verhoren maken niet duidelijk wanneer de vrouwen werden getraind en of ze werkelijk zijn vertrokken.