Volledig scherm
De Joodse school in Marseille. © afp

IS-tiener valt Joodse leerkracht in Marseille aan met machete

Een vijftienjarige jongen heeft maandag in de Franse stad Marseille een Joodse leerkracht verwond met een machete. De tiener betuigde na zijn arrestatie steun aan Islamitische Staat (IS) en zei dat hij ook plannen had om achter de politie aan te gaan.

Volledig scherm
Een Franse soldaat beveiligt de toegang tot een joodse school in Marseille nadat een tiener met een machete een joodse leraar aanviel. © REUTERS

De jongen viel de leerkracht van achter aan, stak hem in de schouder en ging achter de man aan, toen die wegvluchtte. Het incident deed zich voor op straat. De vijftienjarige verdachte werd kort na het incident gearresteerd. Hij verklaarde dat 'de moslims in Frankrijk de islam tot schande zijn en dat het Franse leger de Joden beschermt'.

De aanvaller zou via internet zijn geradicaliseerd zonder dat zijn ouders daarvan op de hoogte waren, zo melden Franse media. Volgens het ministerie van Justitie was de Turkse Koerd een uitblinkende leerling die tot dusver geen spoor van radicalisering had vertoond.

De antitterreurafdeling heeft een onderzoek ingesteld. De tiener kan beschuldigd worden van poging tot moord, banden met een terreurorganisatie en doodsbedreigingen aan autoriteiten. De Franse minister van Binnenlandse Zaken noemt de steekpartij een daad van 'walgelijke antisemitische agressie'.

Varkenskop
Enkele dagen geleden werd een man met een slagersmes nog doodgeschoten toen hij achter de politie aanging in Parijs. De identiteit van de man werd nog niet vrijgegeven, maar volgens de Duitse autoriteiten verbleef hij een tijdje in een opvangcentrum voor asielzoekers in de Duitse stad Recklinghausen.

De schaduw van de terreuraanslagen van november in Parijs hangt nog altijd over Frankrijk. Zondag werd brand gesticht bij twee kerken en bij de grote moskee van Perpignan, die besmeurd bleek met racistische leuzen, werd een varkenskop gevonden.