IS toont training van kinderen in schokkende video

VideoBelastingen heffen, shariawetgeving, een eigen munteenheid. De Islamitische Staat wil zich op zoveel mogelijk manieren als een staat profileren. In een nieuwe video, die vrijdag online werd geplaatst, krijgen we nu ook een unieke blik op hun onderwijssysteem.

Quote

Ik zal degene zijn die jullie ongelovi­gen afslacht, ik word een jihadist, als God het wil.

Volledig scherm
Deze jongens leren in het Arabisch schrijven in de IS-school. © Videostill

Ze leren er kinderen Arabisch lezen en schrijven, maar ook gevechtstrainingen en schieten met kalashnikovs zitten in het lessenpakket.

In de gepubliceerde video zien we vrouwen, mannen en hun kinderen afkomstig uit Kazachstan die opgeleid worden in een kamp van de Islamitische Staat (IS). Volgens de veiligheidsdiensten van Kazachstan zijn er sinds 18 november al 300 personen naar de Islamitische Staat verhuisd. De helft van hen zijn vrouwen. De oudere mannen krijgen er specifieke trainingen over verschillende soorten wapens en tactieken.

Ondertussen leren hun zonen Arabisch en de basics om een goede strijder te worden. De school wil de kinderen Arabisch leren lezen en schrijven met als doel dat ze de Koran later kunnen gebruiken. Diezelfde jongens duiken ook later in de video op bij schietoefeningen met kalashnikovs.

'Ik wil een jihadist worden'
De jongens worden geïndoctrineerd door de lessen over de jihad die ze opgelegd krijgen. Wanneer de interviewer Abdullah uit Kazachstan vraagt wat hij in de toekomst wil worden, is zijn antwoord verbijsterend. 'Ik zal degene zijn die jullie ongelovigen afslacht, ik word een jihadist, als God het wil.'

Abdullah is een van de leerlingen die enkele uren daarvoor nog in de Arabische les leerde schrijven. In plaats van basket of voetbal krijgen de jonge jihadi's les om elkaar te lijf te gaan.

  1. Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentaliteit’ Macron
    Crisis Amazone

    Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentali­teit’ Macron

    De spanningen tussen Brazilië en de internationale gemeenschap over de branden in de Amazone lopen verder op. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageerde donderdagavond fel op zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, die de situatie komend weekend op de G7-top in Biarritz aan de orde wil brengen. ,,Zaken over de Amazone bespreken zonder de landen uit de regio daarbij, roept een koloniale mentaliteit op die in de 21ste eeuw misplaatst is’’, aldus Bolsonaro.