Volledig scherm
Donald Trump vlak voor zijn vertrek naar de G7. © AFP

Is Trump van slag of juist op dreef?

Donald Trump doet weer van zich spreken. Meer dan normaal. Hij is in vorm, zeggen zijn fans. Hij vertoont zorgwekkend gedrag, menen anderen.

De wereld is onderhand gewend geraakt aan de twitterwoede van Donald Trump. Ook zijn heftige uitspraken op het gazon van het Witte Huis zijn bekend. Maar het afgelopen etmaal was de Amerikaanse president wel weer spraakmakend. 

Nog geen twee dagen nadat de Amerikaanse president de Deense premier Mette Frederiksen ‘nasty’ (akelig) had genoemd, had hij nu niets dan lof voor haar. ,,Een geweldige vrouw”, zei hij voorafgaand aan zijn vertrek naar Frankrijk voor de G7-top.

Beledigd

Nog geen week geleden toonde de Amerikaanse president zich beledigd, omdat Frederiksen niet inging op zijn wens om Groenland te kopen van Denemarken. Na haar ‘onbeschofte’ weigering het eiland van de hand te doen, zegde Trump een gepland bezoek aan Kopenhagen af.

De verhoudingen zijn kennelijk weer wat verbeterd. ,,Ze heeft me gebeld. Ik waardeer dat enorm. We hebben een goed gesprek gehad. Ze was heel aardig. We hebben een heel goede band met Denemarken.” Of hij het bezoek aan Kopenhagen nu weer op de agenda heeft staan, is niet duidelijk.

Tekst loopt door onder video en foto

Waarom wilde Trump Groenland kopen? Bekijk het antwoord hier: 

Volledig scherm
Kranten in Kopenhagen stonden vol met nieuws over de ruzie van Trump met premier Mette Frederiksen. © REUTERS

Raketten

Volledig scherm
Jerome 'Jay’ Powell . © AFP

Opmerkelijk is ook Trumps reactie op de jongste raketlanceringen van Noord-Korea. Dat land blijft de laatste tijd maar projectielen afschieten sinds gesprekken met de Verenigde Staten over de ontmanteling van het kernprogramma van Pjongjang op niets zijn uitgelopen. Terwijl Japan en Zuid-Korea ongerust zijn, heeft Trump wel begrip voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. ,,Hij test graag raketten”, zei hij over de derde lancering binnen zeven dagen.

Even daarvoor had de president - via twitter - voor de nodige onrust gezorgd op de Amerikaanse beurs. ‘Mijn enige vraag is wie onze grootste vijand is, Jay Powell of Voorzitter Xi?’, tweette de president. Powell is de voorzitter van de Federal Reserve, zeg maar de Amerikaanse Centrale Bank, die tot ergernis van Trump weigert de rentetarieven te verlagen, en Xi is de leider van China met wie Trump al langer een escalerende handelsoorlog uitvecht. ‘Zoals gewoonlijk deed de Federal Reserve niks’, foeterde Trump nadat Powell had verklaard ‘gepast te zullen reageren’ op de groeivertraging die voortvloeit uit het gebakkelei met de Chinezen. Maar een renteverlaging in september, zoals Trump eist om de Amerikaanse economie te stutten, ziet Powell (nog) niet zitten.

Trump kondigde nieuwe importtarieven aan op Chinese import en sommeerde – per tweet – het Amerikaanse bedrijfsleven zich terug te trekken uit China. Terwijl de Dow Jones Index in mineur ging zei een woordvoerder van het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf dat hij er gek van werd. ,, Waar houdt dit op. Het is onmogelijk voor het zakenleven te plannen in dit soort omstandigheden”.

Tirades

Tussendoor waren er ook nog tirades tegen ‘Fake News Reporters’(CNN) die niet zouden begrijpen ook de Centrale Bank werkte, tegen ongeveer alle media die voor Trump slechte opiniepeilingen zouden bedenken, een bedankje aan dochter Ivanka die een aardige tweet over hem had verstuurd en een aanbod aan Brazilië waarmee hij een sterkere economische band claimde dan ooit voelde en aanbood hulp te sturen voor het blussen van de branden in het regenwoud van de Amazone.

In de Amerikaanse media wordt al een tijdje gezocht naar een verklaring voor de acceleratie van tweets. Wat is er aan de hand met Donald? Gevraagd naar wat Trump bedoelde toen hij demonstratief naar de hemel keek zichzelf eerder deze week als ‘de uitverkorene’ omschreef om de handelsoorlog met China tot een goed einde te brengen, zei de president gisteravond dat dat sarcasme was. De vraag van een journalist daarover vond hij overigens ongepast en ‘Fake News’.