Volledig scherm
Beeld uit de video van de gruwelijke executie © Printscreen

IS verbrandt Jordaanse piloot levend

UpdateOndanks onderhandelingen over de mogelijke vrijlating van straaljagerpiloot Moaz al-Kasasbeh, heeft terreurorganisatie Islamitische Staat de Jordaniër al op 3 januari van dit jaar vermoord. Beelden van de gruwelijke executie - hij werd levend in brand gestoken - bracht IS dinsdag naar buiten. De Jordaanse overheid bevestigde vandaag de dood van de gevechtsvlieger.

Volledig scherm
Anwar al-Tarawneh, de vrouw van straaljagerpiloot Moaz al-Kasasbeh, vandaag tijdens een anti-IS-betoging in Amman © AP

Op internet circuleren foto's die afkomstig zouden zijn uit de video. Daarop is te zien hoe de F16-piloot in een kooi wordt gezet, in brand wordt gestoken en uiteindelijk volledig in brand staat. Al-Kasasbeh werd in december gevangen genomen door IS, toen zijn straaljager neerstortte bij de Syrische stad Raqqa. Hij vloog boven de hoofdstad van het IS-kalifaat om daar bommen te werpen.

Jordanië maakt net als onder meer Nederland deel uit van een internationale coalitie die IS bombardeert. Amman onderhandelde de afgelopen tijd met de terreurorganisatie over een mogelijke gevangenenruil. De piloot zou vrij moeten komen in ruil voor vrijlating van de terroriste Sajida al-Rishawi uit de dodencel. In eerste instantie was Japan ook betrokken bij de onderhandelingen, aangezien IS ook twee Japanners gijzelde. IS onthoofdde de beide gevangenen echter.

Wraak
Jordanië zal in reactie op de moord zes wegens terreur veroordeelde personen executeren, onder wie ook al-Rishawi, meldden bronnen binnen de Jordaanse overheid. De Jordaanse strijdkrachten hebben gepaste wraak aangekondigd. ,,Het bloed van de martelaar zal niet vergeefs gevloeid hebben en onze wraak zal de omvang van de pijn hebben die alle Jordaniërs is toegebracht'', aldus het leger. Dat meldde ook alles te hebben geprobeerd om de piloot te bevrijden.

Internationaal is er met afschuw gereageerd op de ,,barbaarse'' moord. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie noemt het een nieuwe ,,afgrijselijke bevestiging van de extreme gruwelpraktijken waartoe ISIS in staat is. De internationale gemeenschap is opgestaan om deze barbaren een halt toe te roepen. En zal dit blijven doen. Het is zaak om koers te houden. De barbarij mag niet overwinnen.''

  1. Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtoffer

    Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtof­fer

    Op een van de langste en steilste skipistes in Garmisch-Partenkirchen heeft zaterdag een vrij opmerkelijk ongeval plaatsgevonden. Een skiër knalde door nog onbekende oorzaak door een afzetting, kwam tot stilstand tegen een houten hek en bleef levenloos liggen. Skiënde artsen die het ongeluk zagen gebeuren, wisten de op het randje van de dood balancerende man te reanimeren. Zijn identiteit is een raadsel, melden Duitse media.