Volledig scherm
De Turkse President Recep Tayyip Erdogan tijdens de top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking. © EPA

Islamitische landen verklaren Oost-Jeruzalem tot hoofdstad Palestina

Islamitische landen hebben op een topconferentie in Istanboel Oost-Jeruzalem tot hoofdstad van Palestina verklaard. Ze roepen de rest van de wereld op dat ook te doen.

Ze stellen ook dat de Verenigde Staten niet langer als bemiddelaar kunnen optreden in het vredesproces tussen Palestina en Israël. Dat staat in de slotverklaring van de islamitische top die bijeengeroepen is door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan naar aanleiding van de recente Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. 

De Amerikaanse president Donald Trump riep Jeruzalem een week geleden uit tot hoofdstad van Israël en kondigde direct aan de Amerikaanse ambassade naar de stad te verhuizen. Het besluit kwam op veel kritiek te staan, met name uit Islamitische landen, die daarom vandaag samenkwamen in Istanboel.

57 Lidstaten

De Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) telt 57 lidstaten. Naar de top zijn naar schatting twintig regeringsleiders en staatshoofden gekomen. Egypte, Saudi-Arabië en de VAE (Verenigde Arabische Emiraten) stuurden ministers en een onderminister naar de top.

Eerder op de dag verordonneerde Erdogan Amerika al om het besluit om Jeruzalem tot hoofdstad van Israël te erkennen, terug te draaien. Hij riep landen in de wereld op Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Palestina. ,,Jeruzalem is onze rode lijn'', sprak hij. De Turkse president omschreef Israël als een terreurstaat en het Amerikaanse besluit over Jeruzalem een beloning voor terreurdaden.

Palestina

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei dat hij nu stappen onderneemt om Palestina tot volwaardig lid van de Verenigde Naties te maken. Hij zei dat hij daarvoor naar de Veiligheidsraad van de VN stapt.

Israël veroverde in 1967 het Arabische oosten van Jeruzalem en houdt dat bezet. Oost-Jeruzalem is door Israël geannexeerd, maar dat erkent de internationale gemeenschap niet. Ambassades in Israël zijn in Tel Aviv gevestigd vanwege de omstreden status van Jeruzalem. Er wonen volgens Israëlische cijfers nog steeds 300.000 Arabieren of Palestijnen in Jeruzalem. Ze hebben er een kwetsbare verblijfsstatus en worden niet als staatsburger erkend.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”