Volledig scherm
Mensen zijn een minuut stil ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terroristische aanslag in Luik. © Photo News

Islamitische Staat eist aanslag Luik op

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zit naar eigen zeggen achter de aanslag van gisteren in het Belgische Luik. Daarbij kwamen twee agentes en een automobilist om het leven.

Wassim Nasr on Twitter

Belgique l'#EI revendique l'attaque de #Liège

,,De dader is een soldaat van IS en heeft geluisterd naar onze oproep om landen van de coalitie tegen IS aan te vallen'', aldus Amaq, het persbureau van de organisatie. Het propagandakanaal Amaq vermeldt de dader niet bij naam en geeft ook geen ‘kunya’ - een Arabisch pseudoniem - van hem.

IS eist vaak aanslagen op, ook als de daders in werkelijkheid geen enkele band met de organisatie hebben. Het is dus niet zeker of de 31-jarige dader Benjamin H. daadwerkelijk contact onderhield met het terreurnetwerk.

Ondertussen heeft de politie in België vanmiddag de broer van H. opgepakt, met wie hij eerder samen overvallen pleegde. De autoriteiten waren volgens VTM Nieuws bang dat Dimitri wraak wilde nemen op de politie, omdat agenten zijn broer gisteren na zijn daad hebben gedood. De man is verhoord en vervolgens vrijgelaten.

Schoonmaakster

Het Belgische Openbaar Ministerie bestempelde de schietpartij in Luik vandaag als een terroristische daad. Benjamin H. riep tijdens zijn daad onder andere meerdere keren 'Allahu Akbar' ('Allah is groot'). Hij spaarde gisteren overigens een schoonmaakster die hij kort na zijn moordpartij gijzelde in een school. Hij had haar gevraagd of ze moslim is en meedeed aan de ramadan. Toen ze dat bevestigde, verzekerde de Belg dat hij haar niets zou aandoen.

Toen H. vervolgens naar de speelplaats liep, begon Darifa te huilen en schreeuwen en vroeg ze hem zich over te geven aan de politie. ,,Wat ik doe, moest gebeuren'', zei de schutter toen volgens de vrouw. H. vroeg haar de deur open te doen, waarna politiemensen hem doodschoten in een vuurgevecht.

Bekijk hieronder beelden van gister: