Volledig scherm
Libiërs bij de politieschool in Zliten, 170 kilometer ten oosten van hoofdstad Tripoli © afp

Islamitische Staat eist aanslag op Libische politie op

Islamitische Staat heeft de aanslag van donderdag op een trainingskamp van de Libische politie opgeëist. Daarbij kwamen minstens 47 mensen om het leven. Bij de aanslag werd een vrachtauto vol met explosieven gebruikt. De aanslag was circa 150 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli, in de kustplaats Zliten.

In een verklaring zegt IS vrijdag verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. De terreurgroep heeft de aanwezigheid in de Noord-Afrikaanse staat uitgebreid en wil profiteren van de chaos in het land.

Belangrijk doel is om de stad Sirte (met zijn olievelden) in handen te houden. Sinds de val van dictator Kaddafi en de chaos die daarna ontstond, is de olieproductie van Libië met liefst 75 procent gedaald.

  1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
  2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

    Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

    Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.