Islamitische Staat is niet dood, maar weer in opmars

VideoIslamitische Staat is niet dood, maar weer in opmars. Vooral in Afrika. Na het verlies van het kalifaat in het Midden-Oosten wint de terreurorganisatie terrein in de straatarme Sahel, met Mali als speerpunt.

Het West-Afrikaanse land Mali gaat dit jaar in rouw afsluiten, met zorgwekkende statistieken. Er zijn ruim achthonderd dode burgers geteld, een derde meer dan vorige jaar. Vergeleken met 2018 zijn zeven keer meer Malinezen op de vlucht geslagen voor het geweld. Zo'n 140.000 vluchtelingen kwamen erbij als gevolg van de groeiende invloed van jihadisten die trouw hebben gezworen aan Islamitische Staat (IS) of al-Qaeda.

  1. David (50) is kroegbaas in ‘spookstad’ Wuhan: ‘Er is hier veel paniek’
    PREMIUM

    David (50) is kroegbaas in ‘spookstad’ Wuhan: ‘Er is hier veel paniek’

    De Chinese stad Wuhan, het epicentrum van het coronavirus, is onder quarantaine gesteld. De elf miljoen inwoners kunnen geen veerboten of vliegtuigen meer gebruiken om de stad te verlaten. David Wilmots (50) uit België runt in Wuhan twee cafés en kon net voor de lockdown nog op vakantie naar Vietnam. ,,We hebben geluk gehad, want intussen zit alles potdicht. Niemand kan nog bewegen. Wuhan begint op een spookstad te lijken.”