Volledig scherm
Een deel van de culturele pracht in Palmyra © AFP

Islamitische Staat nadert ruïnes Palmyra

De strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) naderen  een van de belangrijkste archeologische plaatsen van het Midden-Oosten, Palmyra. Syrische troepen vechten vlakbij de Syrische stad Tadmur, ruim 200 kilometer ten noordoosten van Damascus, met de jihadisten van IS. Tadmur is Arabisch voor 'wonder' en is de huidige naam van de stad die ooit door de Romeinen Palmyra werd gedoopt.

Gevreesd wordt dat de soennitische extremisten de imposante ruïnes in de oase zullen verwoesten, zoals ze eerder in Irak met zaken uit de oudheid deden. Het hoofd van de oudheidkundige dienst in Damascus, Maamoun Abdulkarim, waarschuwde dat ,,ze (IS) daar alles vernietigen'' als ze de kans krijgen. Verscheidene media meldden vandaag dat de extremisten in de omgeving van Tadmur burgers hebben vermoord.

Steun
Een terreurbeweging die de Sahara onveilig maakt, al-Mourabitoun (de Wachters), heeft volgens media in de Malinese hoofdstad Bamako de zijde van Islamitische Staat (IS) gekozen. Een woordvoerder van de jihadisten van al-Mourabitoun heeft deze boodschap overgebracht. De beweging werd eerder vooral in verband gebracht met het gedachtegoed van al-Qaeda.

Al-Mourabitoun wordt aangevoerd door de Algerijnse jihadist Mokhtar Belmokhtar. Hij was het brein achter de bloedige aanval op het Algerijnse gascomplex In Amenas in 2013 waar zeker veertig mensen werden gedood, de meesten buitenlanders.

Belmokhtar verkeerde begin jaren negentig als strijder in de kringen van de oorspronkelijke al-Qaedagroep in Afghanistan. Terug in Algerije noemde hij zich de leider van al-Qaeda in de Maghreb. Al-Mourabitoun heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag in maart in de Malinese hoofdstad Bamako, waarbij vijf doden vielen.

In april zat Belmokhtar mogelijk achter een zelfmoordaanslag en een aanval op een konvooi van de Verenigde Naties in de regio van de Malinese stad Gao. In Gao zijn Nederlandse militairen gelegerd in het kader van de VN-missie die in 2013 is opgezet om het verscheurde Sahelland weer op de rails te krijgen.

Het straatarme Mali hield vrijwel op te bestaan in 2012. Een nieuwe opstand van Touaregs en een militaire staatsgreep werden gevolgd door een verrassende opmars van groepen jihadisten. Toen die bijna heel het land onder de voet dreigden te lopen, greep Frankrijk begin 2013 in. Het Franse militaire ingrijpen werd in de zomer van dat jaar omgezet in de VN-missie Minusma. Nederland doet daar met circa 450 militairen aan mee.