Volledig scherm
Een vestiging van Marks & Spencer in Londen. © AFP

Islamitische werknemer M&S mag klant met drank weigeren

De Britse winkelketen Marks & Spencer heeft een omstreden richtlijn bevestigd voor islamitische werknemers. Zij hoeven geen klanten te bedienen die alcohol of varkensvlees willen kopen. Op de officiële Facebookpagina van M&S reageren klanten getergd.

Trouwe klanten nemen de opvallende beslissing van de bonzen van de populaire winkelketen niet. Met honderden tegelijk gaven ze gisteren blijk van hun ongenoegen op Facebook, waar werd opgeroepen tot een boycot van de warenhuisketen die in Groot-Brittannië ruim 700 vestigingen heeft.

Met stomheid geslagen
De richtlijn raakte bekend toen klanten die alcohol of varkensvleesproducten wilden kopen, werden doorverwezen naar een andere kassa omdat een moslimmedewerkster hen uit religieuze overwegingen niet wilde helpen. Weliswaar maakte ze daarvoor haar verontschuldigingen, maar klanten waren met stomheid geslagen. Ze moesten wachten tot een collega van de vrouw hen verder kon helpen.

Ruimdenkend
Marks & Spencer geeft aan ruimdenkend en tolerant te willen zijn als het om religie gaat en is in gesprek getreden met vertegenwoordigers van verschillende godsdiensten. Daaruit vloeide de alcohol- en varkensvleesregel voort, maar ook dat christenen die dat niet willen niet op zondag hoeven te werken, en gelovige joden niet op zaterdag, de sabbat.