Israël eist verbod op omstreden carnaval in Aalst: ‘België moet zich kapot schamen’

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken roept de Belgische overheid op om de carnavalsoptocht in Aalst te veroordelen en te verbieden. Dat heeft Israël Katz gezegd op Twitter.

,,België zou zich als westerse democratie moeten schamen om zo’n giftige antisemitische vertoning toe te laten”, klinkt het.

Respectloos

De carnavalsoptocht in Aalst kwam vorig jaar in opspraak omdat op een praalwagen joodse karikaturen stonden afgebeeld, met pijpenkrullen, haakneuzen en een grote kist met geld. Na de editie van vorig jaar kwam er niet alleen kritiek van de joodse gemeenschap, maar ook Unesco noemde de karikaturen respectloos. 

In december schrapte de VN-organisatie op aandringen van burgemeester Christoph D’Haese het evenement van de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Katz had dat toen al toegejuicht als een ‘morele beslissing die gebaseerd was op principes’.

Vrees voor vloedgolf aan joodse karikaturen
Europarlementsleden die deel uitmaken van de werkgroep rond antisemitisme hadden gisteren in een open brief ook al duidelijk gemaakt dat ze zich ‘grote zorgen’ maken om het evenement. Ze riepen het stadsbestuur en de organisatoren op om maatregelen te nemen ‘zodat Aalst Carnaval geen platform voor antisemitisme en haat blijft’.

Als gevolg van de ophef wordt dit jaar gevreesd voor een vloedgolf aan joodse karikaturen tijdens de stoet. Verschillende carnavalsverenigingen waarschuwden daar al voor: zij willen de vrije meningsuiting verdedigen.

Klachtenloket
Als tegenreactie komt er dit jaar een speciaal klachtenloket voor racisme en xenofobie, dat 24 uur open is. Deze editie wordt ook de zwaarst beveiligde ooit: honderd camera’s, een heli die het feestgedruis in de gaten houdt, een parcours dat hermetisch afgesloten wordt voor onbevoegden en 10 procent meer agenten dan gewoonlijk. ,,Er zullen niet minder dan 825 shifts gedraaid worden”, aldus D’Haese.

Israel Katz.
Volledig scherm
Israel Katz. © EPA
Volledig scherm
© VTM
 1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
  PREMIUM

  ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

  Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

  Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

  In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.