Israëlische soldaten staan in een veld op de grens tussen Israël en de Gazastrook.
Volledig scherm
Israëlische soldaten staan in een veld op de grens tussen Israël en de Gazastrook. © reuters

Israël en Hamas overleggen over nieuwe wapenstilstand

Israël en Hamas zijn in de Egyptische hoofdstad Caïro aan het overleggen over een 'veelomvattende' wapenstilstand. De onderhandelingen worden gevoerd door belangrijke Israëlische, Palestijnse, Europese en Egyptische onderhandelaars.

Quote

Op verschil­len­de plaatsen in Gaza Stad ontstaan rijen en het is erg druk op de wegen: mensen gebruiken die paar uur wapenstil­stand massaal om voorraden in te slaan

Nabestaanden van de vier Palestijnse kinderen die gisteren om het leven kwamen toen een Israëlisch fregat een granaat afvuurde op een strand.
Volledig scherm
Nabestaanden van de vier Palestijnse kinderen die gisteren om het leven kwamen toen een Israëlisch fregat een granaat afvuurde op een strand. © AFP
Inslag in Gaza Stad.
Volledig scherm
Inslag in Gaza Stad. © belga
Een Israëlische tank schiet een raket richting de Gazastrook.
Volledig scherm
Een Israëlische tank schiet een raket richting de Gazastrook. © afp

Egypte bemiddelt in het conflict tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas die het in de Gazastrook voor het zeggen heeft.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, sprak vandaag de berichten tegen dat Israël en de Palestijnse beweging Hamas het al eens waren geworden over een langdurige wapenstilstand. Dat meldde Israëlische krant The Jerusalem Post.

De krant meldde ook dat het Israëlische kabinet zich over een bestand beraadt. Van de zijde van Hamas is ook tegengesproken dat een akkoord rond is.

Humanitaire bestand
Vanochtend ging om 09.00 uur Nederlandse tijd een vijfurige wapenstilstand in om organisaties de kans te geven om in Gaza hulp te verlenen.

Tijdens dat tijdelijke humanitaire bestand zijn drie mortieren afgevuurd op Israël. Dat meldde het Israëlische leger. De politie sprak eerder van twee raketten. Volgens de politie kwamen de raketten in het zuiden van Israël terecht in open veld. Er zou geen sprake zijn van slachtoffers of schade.

Velder meldden journalisten dat er op verschillende plaatsen in Gaza Stad rijen ontstonden en dat het erg druk was op de wegen. Mensen gebruikten de paar uren massaal om voorraden in te slaan.

Luchtaanvallen Israël
Enkele minuten voor het ingaan van de wapenstilstand voerde het Israëlische leger nog luchtaanvallen uit op de Gazastrook.

Israël bestookte daarbij 37 doelwitten in Gaza. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Gaza zei dat er dertig woningen zijn geraakt, waaronder die van Hamas-leiders Khalil al-Haya en Fathi Hamad. Volgens het ministerie kwamen vier mensen hierbij om het leven en overleed een 75-jarige vrouw aan verwondingen die zij een dag eerder had opgelopen.

Slachtoffers
Sinds het begin van het offensief zijn er 227 Palestijnen om het leven gekomen, waarvan de meesten burgers. Aan Israëlische zijde viel tot nu toe een dode.

Een kind redt zijn tractor uit de puinhopen van een verwoest huis.
Volledig scherm
Een kind redt zijn tractor uit de puinhopen van een verwoest huis. © ap
Een verwoest appartementenblok.
Volledig scherm
Een verwoest appartementenblok. © ap
Israëlische soldaten zetten hun munitie klaar.
Volledig scherm
Israëlische soldaten zetten hun munitie klaar. © getty