Volledig scherm
Foto ter illustratie. Zonnepanelen op een dak. © ANP

Israël geeft Nederlandse zonnepanelen terug

Nederland krijgt de zonnepanelen terug die Israëlische troepen in beslag namen. Dat belooft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een brief aan Mark Rutte.

Op een vroege ochtend afgelopen juni stormden Israëlische troepen onaangekondigd het Palestijnse dorp Jubbah al-Dhib op de Westelijke Jordaanoever binnen. Daar namen ze 96 door Nederland gedoneerde zonnepanelen in beslag

In 2016 betaalde Nederland ongeveer 500.000 euro om het kleine dorpje, dat niet op het elektriciteitsnet is aangesloten, met de panelen en andere apparatuur van stroom te voorzien. De schade door de actie van de Israëlische soldaten bedraagt ongeveer 40.000 euro. 

Woedend

Volgens Israël was voor het Nederlandse project geen vergunning gevraagd bij de Israëlische autoriteiten, die grote delen van de Westelijke Jordaanoever controleren. Nederland reageerde woedend op de inbeslagname. Het CDA en de VVD stelden Kamervragen over de zaak.

De Israëlische uitleg voor de inbeslagname werd verworpen. ,,Uit de praktijk blijkt dat Israël niet of nauwelijks vergunningen afgeeft," schrijven ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) in antwoord op de Kamervragen van het CDA en de VVD. ,,Een Nederlandse poging om bij wijze van proef vergunningen te krijgen voor een project heeft niet tot een positief resultaat geleid." De kwestie liep zo hoog op dat premier Rutte de Israëlische premier Netanyahu persoonlijk opbelde voor tekst en uitleg. Die aanpak lijkt te hebben gewerkt. 

Samenwerking 

Koenders en Ploumen schrijven dat Netanyahu per brief heeft laten weten dat de panelen teruggegeven zullen worden aan Nederland. Maar het is nog niet bekend of de panelen ook in het dorp Jubbah al-Dhib kunnen worden teruggeplaatst. Uit de antwoorden op de Kamervragen blijkt dat pogingen van Nederland en andere EU-lidstaten om Israël te te bewegen tot betere samenwerking bij de ontwikkeling van de Westelijke Jordaanoever geen vruchten afwerpen. ,,Deze inzet heeft nog niet geleid tot een veranderende opstelling aan Israëlische zijde," schrijven de ministers.