Volledig scherm
© AP

Israël in de aanval tegen Airbnb

Israël roept op tot een boycot van Airbnb vanwege de stopzetting van verhuur in Joodse nederzettingen. Ook het Nederlandse Booking.com raakt in de politieke strijd betrokken.

Volledig scherm
© AP

De Israëlische minister van Strategische Zaken Gilad Erdan is woedend op Airbnb, dat stopt met het aanbieden van vakantieverblijven in Joodse nederzettingen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. ,,Dat besluit is hypocriet, buitengewoon discriminerend en contraproductief”, zei Erdan woensdag op een conferentie in Jeruzalem.

De minister riep Israëliërs op Airbnb te boycotten en verwees hen met een knipoog door naar het Nederlandse bedrijf Booking.com, dat nog wel vakantieverblijven in nederzettingen aanbiedt. Erdan kreeg bijval van verschillende Israëlische ministers en leiders van Joodse kolonistenbewegingen. Die laatsten dreigen nu met juridische stappen tegen Airbnb. Zowel in Israël als in de Verenigde Staten zijn wetten van kracht die acties tegen Israël zoals die van Airbnb strafbaar stellen. De Israëlische regering zegt te onderzoeken of zij deze rechtszaken kunnen steunen.

Gerieflijke villa's

De politieke rel gaat over zo’n 200 Airbnb-advertenties op de Westelijke Jordaanoever. Daar bieden tientallen particuliere verhuurders vakantiehuisjes aan in Joodse nederzettingen. Het aanbod is divers. Van gerieflijke villa’s voor het hele gezin met jacuzzi en uitzicht op de glooiende heuvels van Jeruzalem tot een bed in de gastenkamer van een jong gezin in de afgelegen nederzetting Adora, vlakbij de Palestijnse stad Hebron. 

Eén ding hebben de verblijven gemeen: ze liggen in een gebied dat volgens de internationale gemeenschap illegaal door Israël wordt bezet. Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever mogen zonder vergunning van het Israëlische militaire bestuur niet zomaar in een Joodse nederzetting komen, laat staan er overnachten in Airbnb. Israëliërs en buitenlanders kunnen er wel zonder problemen slapen. 

Volgens Human Rights Watch zijn daarom juist de advertenties voor overnachtingen in Joodse nederzettingen discriminerend. In een dinsdag verschenen onderzoek stelt de mensenrechtenorganisatie dat de grote aanbieders Airbnb en Booking.com door deze advertenties meewerken aan de schendingen van rechten van Palestijnen. Airbnb koos eieren voor zijn geld en kondigde een dag voor de publicatie van het onderzoek aan te stoppen met het aanbod. 

Lovend

Booking.com heeft nog niet officieel gereageerd, maar op de website van het bedrijf staan nog steeds advertenties van huizen in Joodse nederzettingen. Bijvoorbeeld voor het luxe gastenverblijf ‘Nof Cnaan’ in Kfar Adumin, een dorpje op 22 kilometer van Jeruzalem. De Nederlandse gasten ‘Louis’, ‘Piet’ en ‘Alinda’ waren lovend in hun besprekingen over het verblijf op Booking.com, vooral over het uitzicht op de woestijn. ,,Supermarkt dichtbij en pizzabakker de beste in de omstreken”, schreef Piet. ,,Voor herhaling vatbaar.”

  1. ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    Daar stonden ze dan op het kerkhof in Zuid-Dublin, de familie en vrienden van Shay Bradley. Voor het afscheid van een geweldige vader en opa. Voor die immer pijnlijke laatste groet. Voor een traan... maar ook een onverwachte lach. Want de lieve ‘papabeer’ had tot ieders verbazing nog een grap voorzien op zijn begrafenis zaterdag. Een geluidsopname waarin hij deed alsof hij het maar niks vond in die kist van hem. De video van zijn laatste frats gaat nu de hele wereld rond.