Volledig scherm
Ook gisteren vielen er weer gewonden onder Palestijnse demonstranten in de Gazastrook. © REUTERS

Israël overladen met kritiek

Na het bloedbad onder Palestijnen aan de Israëlische grens roept de wereld om een internationaal onderzoek. Turkije wijst de ambassadeur van Israël uit, Zuid-Afrika roept zijn ambassadeur terug.

Terwijl de Palestijnen de zestig mensen begraven die zijn omgekomen bij het geweld langs de Israëlische grens, klinkt luid de roep om een internationaal onderzoek. Tientallen landen veroordelen het 'buitensporige geweld' dat het Israëlische veiligheidsapparaat gebruikte tegen de Palestijnse betogers die te hoop liepen tegen de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.

Duizenden Palestijnen liepen gisteren mee in processies in de Gazastrook, het Palestijns gebied waar de beweging Hamas de scepter zwaait. Sommigen zwaaiden met Palestijnse vlaggen, anderen riepen op tot wraak.

Meest gewelddadige dag 

Afgelopen maandag was de meest gewelddadige dag sinds 2014, toen Israël het gebied binnenviel. De emoties liepen bovendien hoog op, omdat de Palestijnen de Nakba (letterlijk: catastrofe) herdachten: het begin van hun diaspora in 1948. Bij de stichting van de staat Israël werden meer dan 700.000 mensen van huis en haard verdreven.

Uit angst voor nieuwe betogingen langs de grens, waarbij de Palestijnen ook brandende autobanden gebruikten en met brandbommen en stenen gooiden, hadden zich opnieuw Israëlische troepen verzameld. Het aantal betogers was evenwel gering als gevolg van de begrafenissen en de herdenking, maar opnieuw viel er doden toen een van de soldaten het vuur opende.

Hamas

Israël en de Verenigde Staten geven Hamas de schuld van het bloedbad van eergisteren. Volgens het Israëlische leger werden de gewelddadigheden uitgelokt door Hamas. Onder de slachtoffers zouden ten minste 24 Palestijnse militanten zijn 'met een gedocumenteerde terreurachtergrond'. Acht van hen probeerden onder de dekking van burgers door het hekwerk langs de grens te breken, aldus het Israëlische leger. Zij zouden granaten hebben gegooid en hebben geschoten.

Ook de Verenigde Staten wijzen met een beschuldigende vinger naar 'militante Palestijnse bewegingen'. Maar in tegenstelling tot een reeks andere landen, ook in Europa, rept de Amerikaanse regering met geen woord over het geweld dat aan Israëlische kant werd gebruikt.

In België lopen de gemoederen hoog op omdat de Israëlische ambassadeur Simona Frankel alle doden in Gaza 'terroristen' heeft genoemd. Zij weigert daarover haar excuus aan te bieden. ,,Ik zou niet weten waarom. Ik betreur elke dode, maar ik blijf erbij dat die mensen zijn gemanipuleerd door Hamas'', aldus de ambassadeur.

Turkije, een van de felste critici, heeft het aanbod gedaan om gewonde Palestijnen op te nemen voor behandeling. Bij de gewelddadigheden vielen 2.700 gewonden, van wie sommigen ernstig.

De Turkse minister van Gezondheidszorg, Ahmet Demircan, zei gisteren dat werd gewerkt aan een 'luchtbrug' om gewonden over te brengen. Zij zouden in Gaza niet goed kunnen worden verpleegd door de gebrekkige gezondheidszorg als gevolg van de al tien jaar durende blokkade van het Palestijnse gebied.