Waterleverancier Vitens zou Israël geboycot hebben
Volledig scherm
Waterleverancier Vitens zou Israël geboycot hebben © anp

Israël roept Nederlandse ambassadeur op het matje

Israël heeft de Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv op het matje geroepen. Aanleiding zijn 'vage verklaringen' van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken die zouden bijdragen aan een 'boycotsfeer', zo meldde The Jerusalem Post donderdag.

Volgens Israël zaait het ministerie angst onder Nederlandse bedrijven door hen te waarschuwen voor juridische problemen die kunnen ontstaan als ze zakendoen met bedrijven die actief zijn in bezet gebied. Door onduidelijkheid van het ministerie haken bedrijven volgens Israël af.

Het Nederlandse waterbedrijf Vitens dat in handen is van provincies en gemeenten, liet deze week nog weten af te zien van samenwerking met zijn Israëlische tegenhanger Mekorot. De bedrijven hadden hun samenwerking een maand geleden beklonken, maar Vitens liet bij nader inzien weten ,,neutraal te willen blijven''.

Mekorot is als nationaal waterbedrijf onvermijdelijk betrokken in het Israëlisch-Palestijnse conflict, bijvoorbeeld door water uit de bezette gebieden te pompen of door water te leveren aan omstreden Israëlische nederzettingen. In de Tweede Kamer hebben SGP, VVD, PVV en ChristenUnie opheldering gevraagd aan minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken over de opzegging van de samenwerking.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.