De zonnepanelen.
Volledig scherm
De zonnepanelen. © Comet-ME Tomer Appelbaum

Israël sloopt Nederlands ontwikkelingsproject

Israël heeft een Nederlands ontwikkelingsproject op de Westelijke Jordaanoever gesloopt. Het gaat om 96 zonnepanelen en andere apparatuur voor de elektriciteitsvoorziening van het Palestijnse dorp Jubbet adh Dhib. Vorig jaar betaalde Nederland ongeveer een half miljoen euro voor het project.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is woedend. ,,Wij hebben direct ernstig geprotesteerd bij de Israëlische autoriteiten en aangedrongen op teruggave van de goederen. We bekijken momenteel de precieze schade en welke volgende stappen genomen kunnen worden”, zegt woordvoerder Chris Bakker.

Volgens COGAT, het Israëlische bestuur op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, waren de Nederlandse zonnepanelen illegaal. ,,De noodzakelijke vergunningen ontbraken. Er is nu ook een bouwverbod voor zonnepanelen in het dorp opgelegd. We benadrukken dat het dorp andere elektriciteitsbronnen heeft”, schrijft COGAT in een verklaring aan deze krant.

Woensdagochtend drongen Israëlische soldaten het dorp binnen. ,,De Israëlische soldaten probeerden ook de batterijen weg te slepen, maar die waren blijkbaar te zwaar. Ze zijn wel beschadigd”, zegt Tamar Cohen (40), uitvoerend manager van Comet-me, de organisatie aan wie Nederland het geld voor de zonnepanelen doneerde. 

Het Israëlische leger ontruimt regelmatig Palestijnse nederzettingen wegens het ontbreken van eigendomsaktes of bouwvergunningen. ,,Maar dat gaat altijd eerst via de rechtbank en dan kunnen wij procederen. Dit is de eerste keer dat de soldaten onaangekondigd spullen in beslag namen”, aldus Cohen.

Quote

Dit is de eerste keer dat de soldaten onaangekon­digd spullen in beslag namen

Het project is flink beschadigd.
Volledig scherm
Het project is flink beschadigd. © Comet-ME Guy Butavia

Nederland doneert jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan projecten voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Vaak vragen de hulporganisaties geen bouwvergunningen aan bij het Israëlische militaire bestuur vanwege de lange wachttijden en de zeer lage slagingskansen. In de praktijk betekent dit dat de projecten afhankelijk zijn van de Israëlische welwillendheid.

Elad Orian, oprichter en directeur van hulporganisatie van Comet-me, snapt niet waarom de soldaten het dorp binnenvielen. ,,De zonnepanelen werken al een half jaar. Ze bedreigen niemand. In de buurt van van het dorp zijn een aantal illegale Joodse nederzettingen. Daar wordt niets afgebroken of geconfisqueerd." 

De internationale gemeenschap stelt dat Israël de Westelijke Jordaanoever illegaal bezet en streeft naar een onafhankelijke Palestijnse staat in delen van het gebied. Maar het Israëlisch-Palestijnse vredesproces zit al jaren muurvast.

Het is niet voor het eerst dat Israël door Nederland gefinancierde projecten in de Palestijnse Gebieden op de korrel neemt. In 2015 legden Israëlische troepen beslag op door Nederland betaalde landbouwmachines voor Palestijnse boeren uit het dorp Kusra op de Westelijke Jordaanoever. De boetes die de boeren aan het Israëlische leger moesten betalen om de machines terug te krijgen, werden ook door Nederland betaald, omdat die ‘niet door de boeren zelf kunnen worden opgebracht’. En in 2000, tijdens de Tweede Intifada, beschoten Israëlische tanks een mede door Nederland gefinancierde haven in aanbouw in de Gazastrook. Daarbij ging de Nederlandse bijdrage van 23 miljoen euro in rook op.

  1. Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

    Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

    In Brazilië is grote woede ontstaan over de dood van een 5-jarige jongen. Hij viel van de negende etage van een flat in de noordoostelijke stad Recife, terwijl hij onder de hoede was van de vrouw bij wie zijn moeder het huishouden doet. Op videobeelden is te zien hoe de vrouw het jochie in een lift achterlaat en op een van de bovenste knoppen drukt. ,,Waarom? Ze heeft mijn zoon de dood in laten gaan’’, zegt moeder Mirtes. ,,Maar ik wil gerechtigheid.’’