Volledig scherm
Ben Gurion Airport. © shutterstock

Israël weigert Nederlandse activiste toegang

De Nederlandse Lydia de Leeuw mocht vandaag Israël niet in. Volgens Israël werkt de De Leeuw mee aan een boycot van het land.

De Leeuw werd vandaag tegengehouden op het Ben-Gurion-vliegveld nabij Tel Aviv. Volgens Aryeh Deri, de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken, propageert De Leeuw een boycot van Israël en neemt zij deel aan 'activiteiten tegen de staat'.

De Leeuw is in Nederland onder andere werkzaam als onderzoeker van de Stichting SoMo. Die organisatie publiceerde in juni nog een kritisch rapport over groente en fruit uit Joodse nederzettingen in de Palestijnse Gebieden dat in Nederlandse supermarkten wordt verkocht. De Leeuw, die in Amsterdam criminologie studeerde, is daarnaast betrokken bij verschillende mensenrechtenorganisaties die zich inzetten voor Palestijnse belangen.

Sancties

Israël treedt al langer hard op tegen buitenlandse activisten die betrokken zijn bij de internationale BDS-beweging, die oproept tot sancties en een boycot van Israël. Vorig jaar nam het parlement een wet aan waarmee zogenaamde BDS-activisten de toegang tot het land geweigerd kan worden. Sindsdien werden meerdere buitenlandse activisten van naam teruggestuurd op het vliegveld.

,,De regels zijn veranderd," zei de Israëlische minister van Publieke Veiligheid Gilad Erdan in een verklaring over de zaak-De Leeuw. ,,Net als ieder ander normaal land zal Israël niet toekijken terwijl anderen het schade toebrengen."

Voor zover bekend is De Leeuw de eerste Nederlander die met behulp van de wet tegen BDS-activisten wordt tegengehouden aan de grens.

De Leeuw was niet bereikbaar voor commentaar.

 1. Overwinning voor ouders doodgereden tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

  Overwin­ning voor ouders doodgere­den tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

  Britse agenten gaan in de Verenigde Staten de vrouw van een Amerikaanse diplomaat verhoren die in het Verenigd Koninkrijk betrokken was bij een dodelijk ongeluk. Dat meldt Sky News op basis van een ingewijde. De vrouw geniet diplomatieke onschendbaarheid en verliet na het ongeluk Groot-Brittannië. ,,We rusten niet voordat we gerechtigheid voor Harry hebben”, laat een woordvoerder van de familie vandaag weten.
 2. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
  PREMIUM

  Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

  Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.