#Israelburns: 'De straf van God, een geweldige dag'

Israël wordt al dagen geteisterd door enorme branden, waardoor duizenden mensen op de vlucht zijn geslagen. Op sociale media spreken veel mensen hun afschuw uit over de vermoedelijk aangestoken vuurzee, maar anderen delen vooral hun vreugde. Die groep, voornamelijk Arabieren, is blij dat Israël bestraft wordt voor de bezetting van de Palestijnse gebieden.

Op Twitter worden onder de hashtag #Israelburns allerlei foto's gedeeld met bikkelharde bijschriften. 'Slaap zacht Israël, dit is nog maar het begin', schrijft iemand bij een foto. 'Een geweldige dag. Dit is de straf van God', zegt iemand anders. 

Volgens de Jerusalem Post is de hashtag al dagen trending topic in Arabië. Ook andere sociale media in Egypte, Jordanië en de Perzische Golf stromen over van berichten dat Israël gestraft wordt voor het het bezetten van Palestijns gebied.

De natuurbranden hebben grote bosrijke gebieden in de buurt van Jeruzalem en Haifa in de as gelegd. De autoriteiten hebben de grootst mogelijke moeite de branden onder controle te houden. Door de droogte en harde wind verspreiden de branden snel. De Israëlische brandweer heeft hulp gekregen uit Griekenland, Cyprus, Rusland, Kroatië, Italië en Turkije.

Luidsprekers
De online woede richt zich specifiek op een omstreden Israëlische wet die luidsprekers verbiedt bij gebedsgebouwen zoals moskeeën. Daardoor kan niet meer worden opgeroepen tot gebed, tot grote woede van de moslims. ,,Israël verbiedt de oproep tot gebed en wordt daana verzwolgen door vuur'', schrijft een politieagent uit Abu Dhabi. 

De imam van de grote moskee in Koeweit, met elf miljoen volgers op Twitter, laat ook weten blij te zijn met de branden. ,,Ik wens de branden het allerbeste'', schrijft hij bij een foto met daarbij een lachende emoticon. 


Verdrietig
Niet iedereen uit de Arabische gemeenschap staat achter de haatvolle reacties. ,,Ik heb genoeg beleefdheid, als een menselijke Arabier, om te hopen dat de onschuldige inwoners van Israël veilig zijn'', schrijft een twitteraar. ,,Ik ben zelf ook Moslim maar ik ben ontzettend verdrietig over wat er gebeurt in Israël'', zegt een ander.

Quote

Er zal een prijs worden betaald voor deze brandstich­tings­ter­reur

Premier Benjamin Netanyahu

Brandstichting
De autoriteiten hebben inmiddels 13 mensen opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de vuurzee. Premier Benjamin Netanyahu spreekt zelfs van terrorisme. ,,Er zal een prijs worden betaald voor deze brandstichtingsterreur'', waarschuwde hij. ,,Het is nog niet mogelijk om vast te stellen of het georganiseerd is, maar we zien dat een aantal cellen actief is.'' 

Ook politiechef Roni Alscheich gaat ervan uit dat de branden zijn aangestoken. ,,We gaan ervan uit dat de gevallen van brandstichting ingegeven zijn door nationalistische motieven'', zei hij gisteren. Israëlische media spreken van een 'vuurintifada' van Palestijnen. Of de arrestanten inderdaad Palestijnen zijn is niet duidelijk, maar Erdan zinspeelde daar wel op.