Volledig scherm
Beresheet, de Israëlische verkenner, kon nog net een foto naar huis zenden voordat het toestel in de laatste minuut van de landing motorpech kreeg en crashte. © AFP

Israëlische maanlanding eindigt in crash

UPDATEDe maanlanding van Israël is mislukt. Verkenner Beresheet kreeg vanavond tijdens de afdaling motorpech en de geplande zachte landing werd een crash.

Dat heeft het Israëlische begeleidingsteam laten weten. Beresheet bereikte volgens plan de maan, maar tijdens de landing ging van alles mis. De belangrijkste motor viel uit en het contact werd verbroken. Dat zorgde ervoor dat het 585 kilo zware onbemande toestel te pletter sloeg. Het lukte Beresheet nog wel een foto door te zenden. Hij was er bijna. Of er nog onderdelen van Beresheet werken en of er contact is met de gecrashte verkenner is nog niet bekend. De missie heeft 84 miljoen euro gekost.

De maanverkenner Beresheet (In den beginne) werd 22 februari vanaf lanceerbasis Cape Canaveral in de ruimte gebracht door een raket van SpaceX, een bedrijf van zakenman Elon Musk. Israël wilde het vierde land worden dat met succes een maanlanding maakt. Die droom is nog niet vervlogen zei premier Benjamin Netanyahu in een verklaring: ,,Als je de eerste keer geen succes hebt, dan probeer je het nog een keer. We gaan het nog een keer proberen.’’ Het was de bedoeling dat de sonde, 1,5 meter groot en ongeveer 600 kilo zwaar, de Israëlische vlag zou planten op de maan en daar onderzoek zou doen naar het magneetveld.

Trotse premier

Israël is het wel zevende land dat erin is geslaagd een ruimtesonde in een baan om de maan te brengen en daar een kleine week lang belangrijke testmanoeuvres uit te voeren. Dat vervulde premier Benjamin Netanyahu met trots, zei hij in de controlekamer vlak voordat het in de finale mis ging en de teleurstelling overheerste. Netanyahu hoopt dat er binnen twee of drie jaar een nieuwe succesvolle poging kan worden gedaan.

  1. ‘Ouders sturen huurmoordenaar af op eigen adoptiezoontje (11) voor verzekeringsgeld’

    ‘Ouders sturen huurmoorde­naar af op eigen adoptie­zoon­tje (11) voor verzeke­rings­geld’

    Een in Londen woonachtig echtpaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de brute moord op hun eigen adoptiezoontje. De 30-jarige Kaval Raijada en zijn echtgenote Arti Dhir (55) zouden in India een huurmoordenaar op het kind hebben afgestuurd, zodat ze een flinke som verzekeringsgeld konden claimen. De Indiase overheid is woest en zet alles op alles om het echtpaar, dat in Engeland op vrije voeten is, uitgeleverd te krijgen.