Volledig scherm
De Westmuur in de oude stad van Jeruzalem, ook wel bekend als de Klaagmuur. © Shutterstock

Israël na verhit debat nu officieel 'Joodse Natie'

Het Israëlische parlement heeft na een verhit debat een omstreden wet aangenomen die het Joodse karakter van het land benadrukt. Premier Benjamin Netanyahu sprak over een ,,definiërend moment'' in de geschiedenis van Israël, maar volgens critici worden minderheden achtergesteld.

Volledig scherm
Premier Benjamin Netanyahu. © EPA

In totaal stemden 62 van de 120 parlementariërs in met de wet, die Israël officieel aanwijst als het thuisland van het Joodse volk. Zij hebben het exclusieve recht op nationale zelfbeschikking, meldt de Israëlische krant Haaretz. Ook is vastgelegd dat een ,,verenigd Jeruzalem'' de hoofdstad is en Hebreeuws de officiële taal. Het Arabisch verloor juist de status van officiële taal, maar behoudt wel een ,,speciale status''. Met deze status mag het nog wel binnen Israëlische instituties gebruikt worden. 

Volgens premier Netanyahu is de goedkeuring van de wet een bepalend moment in de annalen van het zionisme en de geschiedenis van de staat Israël. Dergelijke besluiten liggen bijzonder gevoelig onder de circa 1,8 miljoen Arabische Israëliërs, die zo'n 20 procent van de bevolking vormen. Parlementariër Ayman Odeh zei volgens de krant Haaretz in een verklaring dat ,,we te horen kregen dat we altijd tweederangsburgers zullen zijn''. Een andere parlementariër sprak over ,,de dood van de democratie''.

  1. Meisje (4) sterft plotseling op school, vier jaar nadat haar broertje hetzelfde is overkomen

    Meisje (4) sterft plotseling op school, vier jaar nadat haar broertje hetzelfde is overkomen

    Afgelopen donderdag heeft een tragische gebeurtenis plaatsgevonden in een school in de gemeente Rethel in de Franse Ardennen. Agathe, een vierjarig meisje, stierf plotseling tijdens de speeltijd. Volgens de hulpdiensten overleed ze aan een hartstilstand. Voor de ouders van het meisje is het een onbeschrijfelijk groot drama omdat ze vier jaar geleden hun zoontje Gabriel op een gelijkaardige manier verloren.