Volledig scherm
PREMIUM
De familie Calò met kinderen en opgevangen asielzoekers © Silke Wallenburg

Italiaan vangt thuis vluchtelingen op en is nu Europees burger van het jaar

Terwijl Italië steeds vaker zijn havens sluit voor vluchtelingen heeft het Europees Parlement een Italiaanse leraar die zes vluchtelingen in huis nam tot Europees Burger van het Jaar benoemd. Antonio Calò bedacht ook een plan voor kleinschalige opvang.

De nieuwe Italiaanse regering, waarin linkse en rechtse populisten samenwerken, staat niet langer toe dat buitenlandse reddingsschepen Afrikaanse asielzoekers naar Italiaanse havens brengen. Die moeten ze naar hun eigen havens brengen, vindt de regering. Italië blijft zelf vluchtelingen redden, maar brengt ze per boot direct terug naar Libië: soms wel duizend per dag. Daar worden ze opgesloten in gevangenissen onder mensonterende omstandigheden.

  1. Hilarische gorillaselfie is allesbehalve ‘gewone dag op kantoor’

    Hilarische gorillasel­fie is allesbehal­ve ‘gewone dag op kantoor’

    ‘Doorlopen maar, hier is niets te zien’, lijken de berggorilla's Ndakasi en Matabishi van het Congolese Virunga-park te willen zeggen. Beide mensapen staan erbij alsof het poseren voor een foto de normaalste zaak van de wereld voor hen is. Parkwachter Mathieu Shamavu, die het wonderlijke plaatje op Facebook zette, schrijft erbij: ‘een gewone dag op kantoor'. Maar niet iedereen is overtuigd van de echtheid van de apenselfie.