Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Italiaans jongetje (7) overlijdt aan oorontsteking na homeopathische kuur

In een ziekenhuis in het Italiaanse Ancona is een 7-jarig jongetje gisteren overleden aan de complicaties van een dubbele oorontsteking. Volgens de artsen had de oorontsteking genezen kunnen worden als de ouders van Francesco op tijd naar het ziekenhuis waren gegaan en het jongetje antibiotica had gekregen. 

De ouders hadden de hulp van een homeopathische arts ingeroepen. Die adviseerde homeopathische middelen te geven. Volgens de opa van het jongetje zou de homeopaat de ouders zelfs nadrukkelijk hebben afgeraden naar het ziekenhuis te gaan, omdat hun zoon door de medicijnen daar doof zou kunnen worden. 

Na vijf dagen hoge koorts, zijn de ouders dinsdagnacht naar de eerste hulp van het ziekenhuis gegaan toen hun zoon bewusteloos raakte. Een hersenscan in het ziekenhuis liet zien dat de hersenen grote schade hadden opgelopen en een spoedoperatie noodzakelijk was. Het jongetje bleek niet meer te redden en is niet meer wakker geworden uit zijn coma. 


Discussie

De dood van Francesco doet de discussie over het groeiende wantrouwen tegenover de medische zorg opnieuw oplaaien. In Italië neemt het percentage gevaccineerde kinderen ieder jaar af, waardoor het land op dit moment met een mazelen-epidemie kampt. Roberto Burioni, een Italiaanse arts en voorvechter van vaccinaties voor alle Italiaanse kinderen reageert fel: 'Het is een schande dat in 2017 door onwetendheid, bijgeloof en de schofterigheid van zekere 'artsen' een kind moet overlijden aan een oorontsteking.'

Het Openbaar Ministerie bekijkt nu de mogelijkheden de homeopathische arts te vervolgen en zal daarbij ook de rol van de ouders onderzoeken.