Italiaanse Luca T. heeft geen spijt van schieten op voorbijgangers

videoDe 28-jarige Luca T., die gisteren zes personen neerschoot in de Italiaanse stad Macerata, heeft geen spijt van zijn daad. Hij zou uit wraak gehandeld hebben, zo melden Italiaanse media.

T. opende gisteren vanuit zijn auto het vuur op voetgangers in Macerata. Hij zou het daarbij specifiek gemunt hebben op Afrikaanse migranten. De slachtoffers zijn vijf mannen en een vrouw, allen van Afrikaanse afkomst. Vijf van hen lagen vandaag nog in het ziekenhuis, maar niemand is in levensgevaar.

Volgens Italiaanse media  wilde T. daarmee wraak nemen voor de moord op zijn 18-jarige stadsgenoot Pamela Mastropietro. De jonge vrouw liep afgelopen maandag weg uit een revalidatiecentrum voor drugsverslaafden. Zij was daarna enige tijd spoorloos, maar werd later in stukken gesneden teruggevonden in twee koffers langs de kant van de weg. Een Nigeriaanse man is aangehouden als verdachte.

Volledig scherm
De auto van Luca T. wordt doorzocht na de schietpartij. © REUTERS

Wraak

Volgens Italiaanse media gaf T. direct na zijn daad aan uit wraak gehandeld te hebben. ,,Ik heb gedaan wat gedaan moest worden", zei hij tegen de agenten. In zijn auto werden meerdere nog ongebruikte kogels aangetroffen. De politie hield hem echter aan voor hij die kon gebruiken. De man had een wapenvergunning voor sportief gebruik.

T. zit momenteel vast op verdenking van poging tot moord uit racistische motieven. Hij wacht de behandeling van zijn zaak af in dezelfde gevangenis als waar de Nigeriaanse verdachte in de zaak Pamela Mastropietro momenteel verblijft. Daarbij wordt er volgens een woordvoerder wel voor gezorgd dat de man 'ver gehouden wordt van andere gekleurde verdachten.'

Rechtsextremist

T., die bekendstaat als een rechtsextremist, deed vorig jaar aan lokale verkiezingen mee voor een anti-migrantenpartij in Corridonia maar veroverde geen zetel. Tijdens een doorzoeking van het huis van T. na de schietpartij werd onder meer een exemplaar van het boek Mein Kampf van Adolf Hitler gevonden. Ook draagt hij een duidelijk zichtbare tatoeage met een nazisymbool.

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.